Làm thế nào Solana và Cardano đang mở những con đường mới cho sự phát triển NFT

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

Thuật ngữ “quyền sở hữu kỹ thuật số” chỉ gần đây mới có nghĩa là bất cứ điều gì. Mặc dù các thẻ không thể tìm được (NFt) đã tồn tại một thời gian bây giờ, đó là trong hoặc hai năm qua mà họ đã thu hút sự chú ý của các phương tiện truyền thông chính thống. Chỉ riêng quý III năm 2021 đã chứng kiến hơn 10 tỷ USD khối lượng thương mại NFT trên các blockchain, tăng đáng kể so với 1,2 tỷ USD của quý 2.

NFT là tài sản kỹ thuật số duy nhất đại diện cho quyền sở hữu. Là bằng chứng về quyền sở hữu, NFT mở rộng từ những thứ như nghệ thuật và đồ sưu tầm kỹ thuật số đến bất động sản và các tài sản vật lý khác. Điều này đang gây ra sự thay đổi kiến tạo trong một loạt các ngành công nghiệp, nâng cao hiệu quả của việc chuyển giao quyền sở hữu và phá vỡ nền tảng mới về những gì tài sản kỹ thuật số có thể cung cấp.

According to Jonathan Choi, chief investment officer at Metaplex — the Solana protocol that set up open standards for on-chain digital asset issuance and ownership — that while NFTs are gaining traction among mainstream audiences for profile pictures, artwork and collectibles, the technology behind NFTs is much more meaningful.

“NFTs can serve a much broader range of use cases, including representing ownership of physical assets such as real estate, loans, luxury items and other digital assets such as audio, files, degrees or certificates,” he told Cointelegraph.

Like most platforms in the decentralized finance (DeFi) space, most NFT-based projects have been built on the Ethereum blockchain — and understandably so. Ethereum is the longest-running active smart contract-enabled blockchain globally, and more than anything else, NFT sellers want an audience.

Liên quan: Solana vượt qua Cardano , Tether trở thành crypto lớn thứ 4, trị giá 76B USD

Ngoài sự thống trị của Ethereum

However, Ethereum’s role in the NFT industry’s growth has been much greater than a mere hosting platform. In fact, it was arguably the now-iconic ERC-721 token standard that kick-started the NFT revolution in the first place. CryptoKitties launched nearly half a decade ago, and while the platform was wildly popular at launch, perhaps it hadn’t fully considered the limitations blockchains posed at the time.

Sự tắc nghẽn mạng và không thể đoán trước, đôi khi vô lý, phí khí đốt cao đã khiến rất nhiều người chơi rời khỏi không gian NFT, nhưng đây không còn là trường hợp. Những bộ trang phục như Axie Infinity và Decentraland đang đẩy các câu chuyện NFT và GameFI xa hơn bao giờ hết. Tuy nhiên, với một lộ trình không xác định cho việc nâng cấp Ethereum 2.0 và các bản cập nhật khả năng mở rộng của nó, không phải tất cả các dự án đều tin rằng đó là nơi tốt nhất để thiết lập cửa hàng.

Bản thân CryptoKitties đã tuyên bố chuyển sang blockchain Flow trong nhà của họ, trích dẫn các vấn đề về thông lượng hạn chế của Ethereum và phí tăng cao. Mặc dù nền tảng này không phải là NFT goliath mà nó từng là, nó là một thương hiệu mang tính biểu tượng cho không gian, và sự ra đi của nó từ Ethereum có thể đẩy nhiều dự án lên các mạng khác.

“ Ethereum sẽ luôn là một chuỗi hàng đầu cho việc tung ra NFT và có một trong những cộng đồng sôi động nhất trong crypto, nhưng do một số hạn chế của nó, vẫn sẽ có những thách thức và mối quan tâm cho khán giả và nhà phát triển rộng hơn”, Choi nói thêm.

In particular, networks like Cardano and Solana are making inroads into the realm of NFTs, with Solana even launching a $5 million fund this year to onboard creators and their fans into its ecosystem. Solanart, the most popular NFT platform on the Solana blockchain, is making waves with users in the space, producing collections like the Degenerate Ape Academy, SolPunks, Aurory and more, with hundreds of millions of dollars trading hands.

“There is so much potential with NFTs and right now, we’re seeing the exploration of what’s possible,” Frederik Gregaard, CEO of the Cardano Foundation, told Cointelegraph, “For example, in decentralized finance, NFTs could be used to implement security mechanisms to guarantee the uniqueness of transactions, the correctness of each submitted order and to prevent front-running attacks.”

He also mentioned other technical use cases within blockchain ecosystems including its use as an access control mechanism for utilities and assets on public blockchains and the ability to guarantee the uniqueness of an eUTXO decentralized app (DApp). “Outside of the immediate ecosystem, there is mass adoption potential for NFTs when it comes to the property rights of individuals and communities,” he added.

Mặc dù Cardano không bước vào NFT mạnh dạn như Solana, nhưng nó đang tiến bộ. Tiếp nối thành công của mạng Alonzo cứng fork cho phép hợp đồng thông minh, CardanoKidz đã được đưa ra trong năm nay như là dự án NFT đầu tiên trên Cardano. Chỉ tháng trước, SpaceBudz quản lý để tiến hành bán NFT đầu tiên với giá hơn 1 triệu USD trên mạng.

Trước khi các hợp đồng thông minh được thực hiện trên mạng, người dùng vẫn có thể bạc hà và bán NFT mà không có địa chỉ hợp đồng, mặc dù các tài sản như siêu dữ liệu không có khả năng được chuyển qua blockchain. Việc bổ sung các hợp đồng thông minh thu hút nhiều người dùng hơn nữa vào nền tảng này, điều này đã gây ra sự gia tăng quan tâm cho NFT trên Cardano. Tuy nhiên, sau khi giới thiệu Đề xuất cải tiến Cardano 25, blockchain hiện có một tiêu chuẩn siêu dữ liệu NFT được xác định cho các thẻ gốc của nó.

This will resolve various issues around identity, authentication and governance concerning NFTs on the network. Previous representations of NFTs can also be destroyed once ownership has been transferred, adding to a whole new level of exclusivity. With so much work being done on these platforms to compete against Ethereum in the NFT space, the reigning smart contract platform is most certainly in for some competition.

Related: NFT music marketplace Royal raises $55M in Series A round

Young, dumb and not-so-broken

Layer-one blockchains like Solana and Cardano offer an alternative to the high transaction costs plaguing the Ethereum network while also lowering entry barriers for a broader audience. These platforms are also incredibly well-positioned among developers building on Web3 since factors like cost, speed and community growth are vital during development stages, especially for newer projects.

Ngoài ra, với khả năng tương tác trở thành mục tiêu tiếp theo cho blockchain, chúng ta có thể bắt đầu thấy các dự án ra mắt trên nhiều nền tảng khác nhau, chỉ để xây dựng cầu nối lên Ethereum để tận dụng cơ sở người dùng lớn của nó. Mặc dù sự nổi tiếng và áp dụng NFT, tuy nhiên, vẫn còn một chặng đường dài để đi trước khi công nghệ này được sử dụng trên toàn cầu trên khắp các ngành công nghiệp.

Tor Bair, founder of privacy-centric nonprofit organization the Secret Foundation, told Cointelegraph, “Today’s NFTs are more like dumb receipts than smart ownership with no native access control or privacy for content or buyers. If we can solve these issues, we’ll see NFTs expand to represent trillions of dollars of art, content and physical and financial assets.”

He also stated that blockchains would need to offer new use cases and design spaces created by their unique functionality to succeed alongside Ethereum in this space, whether through native data privacy, improved scalability, or global interoperability. In the long-term, both Solana and Cardano could become much more widely used platforms in the NFT ecosystem, launching unique products on their networks to pull users in. 

Just this month, world-famous DJ Steve Aoki launched an NFT collection on Solana in collaboration with legendary comic artist Todd McFarlane, marking the first time in over 30 years since he last authorized original art for sale, digital, or physical. 

Furthermore, Cardano and Solana aren’t the only layer-one blockchains making moves into NFTs, with other prominent platforms like Polkadot, Flow and Wax pushing the technology to new audiences. 

“NFTs are like golf club membership compared to cryptocurrencies, which are more like liquid cash,” Abhitej Singh, co-founder of Cosmos-based DeFi platform Persistence, told Cointelegraph. According to him, becoming a golf club member is subject to all kinds of factors including early membership, exclusivity, community and other elements that liquid cash alone cannot provide. 

“The scarcity and the exclusivity results in high membership cost both socially and economically for new members,” he added. 

Với sự ra đời của các giao thức mới như Flow, Solana và Cardano, các biến chứng của Web 3.0 đang bị trừu tượng hóa, và trong vài năm tới, NFT có thể xuất hiện như một trong những tiện ích lớn nhất của công nghệ blockchain, chứ không chỉ trên mạng Ethereum.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *