‘Tôi nghĩ BTC đã sẵn sàng’ – 5 điều cần xem bằng Bitcoin trong tuần này

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

Bitcoin ( BTC) bắt đầu một tuần mới trên nền tảng quen thuộc dưới $50,000 nhưng dự đoán đang xây dựng cho sự gián đoạn lớn để bắt đầu.

Sau khi một sự thúc đẩy mới trên 50,000 đô la kết thúc trong sự từ chối, BTC/USD đang giữ cho các nhà giao dịch đoán cho đến cuối cùng khi nói đến hành động giá trong thời gian ngắn – bao gồm cả việc đóng cửa cuối năm.

Chỉ với hai tuần để đi, loại ngọn thổi đặc trưng cả 2013 và 2017 dường như không thể lặp lại, nhưng các chỉ số trên chuỗi là tất cả nhưng nhất trí chỉ ra đi lên.

Với 90% nguồn cung Bitcoin hiện đã chính thức khai thác, Cointelegraph xem xét những gì có thể nằm trong cửa hàng cho các nhà đầu tư trong tuần này.

Giống nhau, giống nhau nhưng khác nhau?

Chủ nhật được đánh dấu bằng sự thúc đẩy mới lên 50.000 đô la và hơn thế nữa cuối cùng không thể nắm giữ, dữ liệu từ Cointelegraph Markets Pro TradingView cho thấy.

Biểuđồ nến 1 giờ BTC/USD (Bitstamp). Nguồn: TradingView

Đó là một câu chuyện quen thuộc, và một câu chuyện không có gì ngạc nhiên đối với những người tham gia thị trường dày dạn kinh nghiệm.

“ 53K cũng là dòng của tôi trên cát. Lật điều đó và chúng tôi trở lại kinh doanh,” nhà phân tích William Clemente nhắc lại.

Trong khi Bitcoin vẫn dưới 1 nghìn tỷ đô la tài sản dưới 53,000 đô la, các ý kiến khác không lo ngại về bản chất đi ngang bất ngờ của thị trường quý 4 này.

Đối với tài khoản Twitter nổi tiếng TechDev, Bitcoin vẫn “vần điệu” với những năm chu kỳ bò trước đó và có vẻ tương tự như Q4 năm ngoái – ngay trước khi BTC/USD bắt đầu đi lên.

Ở những

nơi khác, PlanB, người tạo ra các mô hình giá BTC lưu trữ, cũng rất lạc quan. Tải lên một đại diện cho một trong những dự báo của mình, ông lập luận rằng Bitcoin trên thực tế chỉ đang trong giai đoạn củng cố mở rộng trong hầu hết các năm.

“ Kiên nhẫn là chìa khóa,” ông nói thêm.

Cổphiếu Bitcoin so với biểu đồ BTC/USD. Nguồn: PlanB/ Twitter

Để côn hay không côn?

Kích hoạt vĩ mô của tuần này có dạng Cục Dự trữ Liên bang và thông báo tiếp theo của nó về tình trạng chương trình mua tài sản của nó.

Một cuộc họp của Ủy ban Thị trường Mở Liên bang (FOMC) có thể cung cấp những hiểu biết có giá trị về tương lai của nới lỏng định lượng (QE) và tốc độ mua tài sản “giảm dần”.

Giữa một môi trường lạm phát và nguy cơ bùng phát coronavirus đang diễn ra, Fed phải đối mặt với một hành động cân bằng không thể chối cãi khi nói đến uy tín của các chính sách mà họ đã chọn để ban hành.

Như Cointelegraph báo cáo, một số đang chú ý đến cuộc họp vì có khả năng gây rối cho thị trường tiền điện tử hơn nhiều so với dữ liệu Chỉ số giá tiêu dùng (CPI) tuần trước, cho thấy lạm phát cao nhất của Hoa Kỳ kể từ năm 1982.

“ Không có sự phản đối nào được đưa ra bởi các quan chức Fed khác, bất chấp sự không chắc chắn được trình bày bởi sự xuất hiện của biến thể Omicron, cuộc họp của tuần tới được thiết lập để xem Fed công bố tăng tốc trong QE giảm dần, với mức giảm 30 tỷ đô la cho tháng 1 (đến 60 tỷ đô la mua hàng) và thêm 30 tỷ đô la giảm vào tháng Hai,” một lưu ý từ gã khổng lồ ngân hàng ING đọc tuần trước.

“ Điều này có nghĩa là Fed kết thúc chương trình vào đầu tháng 3, khiến Cục Dự trữ Liên bang với $8.8tn tài sản trên bảng cân đối kế toán của mình – hơn gấp đôi mức trước đại dịch tháng 1 năm 2020!”

Biểuđồ bảng cân đối kế toán của Fed. Nguồn: Cục Dự trữ Liên bang

Major changes in QE effectively alters the availability of “easy” money, in the words of BitMEX former CEO, Arthur Hayes, and has knock-on effects for risk assets such as Bitcoin.

Analyst Cole Garner: Bitcoin ‘is ready’

It’s no secret that on-chain indicators have stayed strong despite spot price decreasing nearly 40% versus all-time highs.

Now, more metrics have joined in, giving analyst Cole Garner some serious faith in “green days” ahead.

In a series of Twitter posts over the weekend, the well-known statistician outlined several of his “go-to” charts which have now turned conspicuously bullish.

“I think BTC is ready,” he summarized about the outlook for BTC/USD as a result.

“Suddenly all of my favorite leading indicators are lining up long & strong.”

Chief among the signals was that coming from over-the-counter (OTC) trading desks. These entities’ BTC balance saw a sudden increase last week, corresponding to buying activity among clients.

While not always corresponding to price increases, OTC remains firmly on Garner’s radar as “powerful alpha.”

“One of the very best leading indicators I’ve ever seen. The more you think about it — the more it makes so much intuitive sense,” he wrote.

“It’s gone and flipped full bull.”

BTC/USD vs. OTC balance annotated chart. Source: Cole Garner/ Twitter

Another is combined volume delta (CVD) for Bitcoin whales, this sloping upward in what Garner says is an infallible bull sign.

CVD is used to determine the ratio of buyers and sellers during market moves, and its data suggests that buyer interest likewise remains strong at current levels.

“This metric has evolved to be my go-to indicator, over the course of this bull,” he commented.

“It does not lie.”

BTC/USD vs. whale CVD annotated chart. Source: Cole Garner/ Twitter

As ever, not everyone was convinced, with responses arguing that the spike in OTC numbers could be just that — a brief divergence in an overall downtrend. Others are sticking to a narrative that requires Bitcoin to end 2021 with a whimper, slowly consolidating on the way to a return to the upside next year.

Bitcoin ETFs galvanize their reserves

Continuing a previous trend, institutional investors show no signs of divesting themselves of BTC as a “risk” asset under current conditions.

Amid the OTC suspicions, fresh data shows that exchange-traded funds (ETFs) are busy accumulating and that demand is there for them to do so.

The Purpose Bitcoin ETF, Canada’s first licensed spot ETF product for Bitcoin, added 4,342 BTC to its reserves in December, an increase of 17.6%.

Now with 28,974 BTC, Purpose shows what many have been arguing throughout the year — that Bitcoin exposure for institutional entities is a tide, which must be catered for sooner or later.

Purpose Bitcoin ETF holdings chart. Source: Coinglass

“That’s just one ETF,” Lex Moskovski, CIO of Moskovski Capital, commented.

The issue of the U.S. denying spot-based Bitcoin ETFs a market remains contentious meanwhile, as industry representatives and even lawmakers get in on pressuring regulators to explain their position.

“Can anyone explain… why Fidelity Investments, one of America’s best-known investment advisors, had to go to Canada to offer an ETF, or why physically-settled crypto ETFs are safe and legal in Germany, Brazil, Singapore and elsewhere, but somehow not in the United States?” Brian Brooks, CEO of BitFury, told the Senate Committee on Financial Services in testimony last week.

“Emotional rollercoaster”

It may be that the market simply does not know what to think.

Related: 2 key Bitcoin trading metrics suggest BTC price has bottomed

If the Crypto Fear & Greed Index is any guide, changes in Bitcoin’s overall rangebound price activity are currently able to upend the mood with just a few thousand dollars up or down.

Crypto Fear & Greed Index. Source: Alternative.me

Fear & Greed has returned to the spotlight in recent weeks thanks to the unexpected nature of the BTC downturn.

Last week, it hit its lowest reading since July — 16/100 or “extreme fear.” It then almost doubled to 28/100 in a single day, before reversing back down to 16 — and then up to 27 — over the weekend.

Over that period, BTC/USD acted within a range of around $4,000.

“This range has turned my Twitter feed into an emotional rollercoaster,” analyst William Clemente joked alongside a chart showing sentiment reactions to recent price moves.

BTC/USD annotated chart. Source: William Clemente/ Twitter

TechDev meanwhile noted that sentiment is still lower than at the start of the year, which Bitcoin opened at $29,000.

So too is its relative strength index (RSI), a key metric which highlights overbought and oversold phases of an asset at a certain price point.

This, TechDev added, is hiding a “big” bullish divergence.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *