Crypto’s climate impact: Are carbon offsets good enough?

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

As global leaders discuss what needs to be done to address the concerns surrounding climate change at the COP26 summit in Glasgow, Scotland, businesses throughout the world are looking to achieve carbon neutrality. Environmental impact has been a hot topic in the crypto sector with renaming it as being a top priority.

Đầu năm nay, nhà sản xuất xe điện Tesla bắt đầu chấp nhận Bitcoin (BTC) thanh toán và đầu tư $1.5 tỷ đồng tiền tệ, chỉ để thả thanh toán BTC một vài tháng sau đó hơn những lo ngại xung quanh việc “sử dụng nhiên liệu hóa thạch tăng nhanh chóng cho khai thác Bitcoin và các giao dịch, đặc biệt là than đá.”

Kể từ đó, những nỗ lực cho không gian crypto để trở nên thân thiện với môi trường đã tăng lên, một phần có tính đến tuyên bố của CEO Tesla Elon Musk rằng nhà sản xuất xe điện sẽ thực hiện lại các khoản thanh toán BTC khi có một “xác nhận việc sử dụng năng lượng sạch hợp lý (~ 50%) bởi các thợ mỏ với xu hướng tích cực trong tương lai.”

Là một phần của những nỗ lực này, việc trao đổi tiền điện tử BitMex trở thành một trong những nền tảng giao dịch đầu tiên trong lĩnh vực này công bố tình trạng carbon trung tính và thề sẽ bù đắp lượng khí thải của tất cả các giao dịch Bitcoin đến và đi từ nền tảng này.

BitMeX tiết lộ họ đã mua 7,110 tấn mét của Tín dụng CO2 , trị giá khoảng 100.000 USD, hợp tác với công ty theo dõi dữ liệu carbon AI Pachama. Tín dụng carbon là chứng chỉ phê duyệt được cấp bởi các cơ quan lập pháp chính thức cho phép các tập đoàn sử dụng một tấn carbon dioxide trong một cách tiếp cận thúc đẩy trách nhiệm giải trình và truy xuất dữ liệu.

Động thái của BitMex sẽ đảm bảo rằng nền tảng duy trì hoạt động của mình trong năm dương lịch sắp tới trong khi bù đắp tất cả lượng khí thải liên quan đến các giao dịch Bitcoin đến và đi từ các máy chủ của nó. Để trao đổi, một “nỗ lực toàn diện” cần phải cả hai bao gồm nghiên cứu về tác động môi trường, mà còn giáo dục cơ bản về “khả năng mở khóa bằng công nghệ mật mã”.

Phát biểu với Cointelegraph, Alex Salnikov, đồng sáng lập và là người đứng đầu sản phẩm tại thị trường NFT Rarible, nói rằng một phần lý do mà ngành công nghiệp tiền điện tử được xem xét rất nhiều về dấu chân carbon của nó là “thiết kế minh bạch” nó có, và không nhất thiết phải về tác động môi trường của nó .

Salnikov nói thêm rằng “áp lực bổ sung là một điều tốt, vì không gian đang đẩy nhanh sự thúc đẩy của nó để trở nên hiệu quả năng lượng với các blockchain bằng chứng của cổ phần.” Đối với Salnikov, mục tiêu cuối cùng là đảm bảo rằng hầu hết, nếu không phải tất cả, các công cụ Web 3.0 “có dấu chân carbon tối thiểu hoặc không”.

Salnikov nói, bù đắp carbon “chắc chắn quan trọng như một bước đệm.” Không phải ai cũng đồng ý, tuy nhiên, với một số lập luận rằng những bù đắp này có thể gây hại nhiều hơn là tốt.

Các chất bù đắp carbon có được màu xanh lá cây không?

Vào đầu tháng 10, giám đốc điều hành của Greenpeace Jennifer Morgan đã phát biểu tại hội nghị Reuters Impact về xu hướng bù đắp carbon ngày càng tăng và ngụ ý rằng các công ty đang trốn tránh trách nhiệm của họ thông qua các khoản tín dụng carbon.

Tại hội nghị, Morgan lập luận rằng “không có thời gian để bù đắp”, như chúng ta đang ở trong “tình trạng khẩn cấp khí hậu” và, như vậy, có cần phải loại bỏ nhiên liệu hóa thạch. Bà nói thêm rằng “các chương trình bù đắp là ‘rửa xanh tinh khiết” cho phép các công ty “làm những gì họ đã làm và tạo ra lợi nhuận.”

Phát biểu với Cointelegraph, Martha Reyes, người đứng đầu nghiên cứu tại sàn giao dịch tiền điện tử Bequant, dường như đã đồng ý với Morgan, nói rằng tín dụng carbon “không phải là một giải pháp lý tưởng để giảm phát thải carbon”. Bà nói thêm rằng cả nhà đầu tư và các nhà quản lý đều “thức dậy đúng cách với việc tẩy xanh, đây là một vấn đề trong các thị trường truyền thống.”

Đối với những gì các công ty tiền điện tử có thể làm để giảm tác động của họ, Reyes lập luận một cách tiếp cận bền vững hơn cho khai thác Bitcoin là sử dụng nhiều năng lượng tái tạo hơn. Lệnh cấm khai thác mật mã của Trung Quốc có nghĩa là các thợ mỏ đang sử dụng năng lượng carbon nguồn đã buộc phải rời khỏi đất nước và di cư.

Đối với Morgan, bù đắp carbon cho phép các công ty giữ ô nhiễm mà không cắt giảm lượng khí thải của họ, vì họ chỉ đơn giản là mua tín dụng từ các dự án giảm hoặc tránh việc thải CO2 như các trang trại năng lượng mặt trời.

Trong tháng 4, theo Reuters, một nhóm nghiên cứu tính toàn vẹn của các khoản bù đắp carbon cho biết 29% lượng carbon rừng mà nó phân tích trong một chương trình 2 tỷ USD đánh giá quá cao lượng khí thải được bù đắp, tổng cộng khoảng 30 triệu tấn CO2.

Các vấn đề xung quanh bù đắp carbon là hiển nhiên, nhưng liệu có những cách khác để người chơi trong ngành công nghiệp tiền điện tử tạo ra sự khác biệt nếu họ không tham gia vào khai thác mỏ thì có thể tranh luận hay không.

ESG crypto-assets

Khi đối mặt với tình trạng khẩn cấp khí hậu, Greenpeace ngày càng tiến hành chống lại các thực thể gây ô nhiễm. Trong tháng năm 2021, tổ chức cho biết cơ sở của mình cho chấp nhận đóng góp Bitcoin là “không còn khả năng nữa.” Tổ chức này bắt đầu chấp nhận đóng góp BTC trở lại vào năm 2014 và trích dẫn một cái nhìn rõ ràng hơn về lượng năng lượng cần thiết để chạy Bitcoin như là lý do cho động thái này.

Phát biểu với Cointelegraph, Eric Berman, biên tập viên pháp lý cao cấp của Tài chính Hoa Kỳ tại Thomson Reuters Practical Law, cho biết ông không thấy bất cứ điều gì vốn có “bẩn thỉu” về Bitcoin hoặc bất kỳ loại tiền điện tử nào khác. Berman nói thêm rằng giống như các doanh nghiệp thương mại khác, BTC sử dụng năng lượng và, như vậy, tính bền vững “là trong mắt của thợ mỏ.”

To Berman, large mining enterprises can be required to use clean energy sources and not because regulators force them to do so, but because the market collectively votes on that happening by preferring BTC mined with renewable energy. He told Cointelegraph:

“As I understand it, developers are currently designing ways to digitally tag a Bitcoin or other crypto units to reflect that it has been sustainably mined, which could create bifurcated markets within each cryptocurrency with the sustainably mined version holding the greater value.”

He said that tracking coins mined with renewable energy could make them accessible to investment vehicles focused on optimal Environmental, Social and Governance (ESG) factors.

Who decides which coins get an ESG tag, he added, is “likely to be quite political,” as even figuring out who would be the arbiter of the rating raises creates “a whole spectrum of questions and would threaten to institutionalize crypto in a way that is antithetical to the spirit of Bitcoin and crypto.”

Bequant’s Reyes also pointed out that cryptocurrency miners are signing energy deals with suppliers and “are taking advantage of the renewable energy market.” Green mining initiatives are growing, she said, considering both their source of energy and the disposal of outdated mining equipment.

Players in the cryptocurrency space have done more than buy carbon credits to reduce their environmental impact. Through the Crypto Climate Accord, an environmental initiative supported by over 150 organizations from the sector, crypto firms pledged to make their operations more sustainable.

However, most firms have not subscribed as CCA Signatories, an act requiring a public statement of commitment to having achieved net-zero carbon emissions from electrical operations by 2030. Nevertheless, experts argue neither Bitcoin nor the cryptocurrency space should be in the spotlight.

Crypto’s role in the climate crisis

While cryptocurrencies are often in the spotlight when it comes to climate change, Sarah Manski, an assistant professor at George Mason University’s School of Business, said that it’s important to understand that “every commodity and every currency has some carbon footprint.” Speaking to Cointelegraph, Manski said:

“It would be reasonable to say that the printing of U.S. banknotes in a year equals about 200,000,000 kilowatt hours of energy consumption, including thousands of tons of ink, cotton, linen and water. Our coins use hundreds of thousands of tons of metal.”

Manski added that while some carbon offsets are greenwashing, many are not, implying not all carbon offsets are equal and some are more transparent than others. Speaking to Cointelegraph, Pete Humiston, manager at Kraken Intelligence, said that developments in the industry have been alleviating concerns surrounding the industry’s “carbon intensiveness.”

Humiston added that China’s crypto ban moved mining hash power to North America, where the “energy mix is much more skewed towards renewables.” He specifically focused on the state of Texas, saying it was a preferred destination for many of the mining entities that fled China and that it derives “a significant chunk” of its energy from wind power.

Large-scale mining entities, he added, purposefully built their operations close to local renewable initiatives to “take advantage of cheap power surpluses which would otherwise be discharged as waste.”

For Humiston, the crypto asset space has made “significant inroads into becoming carbon neutral” and will keep doing so. He concluded:

“This is especially true given that the economics of mining incentivizes miners to use cheap renewable energy to mine Bitcoin and other crypto assets.”

Back in October 2020, the 3rd Global Cryptoasset Benchmarking Study by the University of Cambridge showed that 76% of cryptocurrency miners use electricity from renewable energy sources as part of their energy mix, with 39% consuming only renewable energy when mining proof-of-work cryptos like Bitcoin, Ether (ETH) and Bitcoin Cash (BCH).

The Bitcoin Mining Council (BMC) in July 2021 estimated that the Bitcoin mining industry was using 56% renewable energy in its power mix while using a “negligible amount of energy” when compared to the global energy consumption. BMC’s estimate was based on a three-question survey of just 32% of miners on the Bitcoin network, which revealed a 67% sustainable power mix and was used as a basis for the 56% estimate.

While estimating how far renewable energy is being used to mine Bitcoin or other cryptocurrencies, Humiston has argued that the industry is “going in the right direction.” Reyes claimed an overlooked but growing use of blockchain technology is “in conservation and reforestation efforts,” which benefit from the added transparency and accountability of a blockchain.

A trend is visible among key industry players with or without carbon offsets with a shift toward a more sustainable approach. The industry’s efforts to be more environmentally friendly are showing, as not every institution is running from BTC because of its carbon footprint.

The $9 trillion multinational investment giant BlackRock, which has been vocal about its focus on ESG initiatives, held almost $400 million worth of shares in two Bitcoin mining firms through its funds as of August 2021.

As the industry moves toward a greener future, cryptocurrency adoption may grow as some of those sitting in the sidelines may stop seeing the environmental impact as a concern surrounding their involvement in the industry. Whether other sectors will join crypto’s green ambitions, only time will tell.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *