Tại sao các thương hiệu lớn toàn cầu thử nghiệm NFT trong Metaverse?

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

Blockchain là một công nghệ cốt lõi phân biệt chính nó với các công nghệ khác bằng cách giải quyết chi phí gấp đôi với sự xuất hiện của blockchain Bitcoin vào năm 2008. Các token không thể diệt được, hoặc NFT, được thúc đẩy bởi công nghệ blockchain mang lại sự khan hiếm và khả năng tương tác cho các token không thể diệt được. Nhưng, công nghệ blockchain và NFT phải làm gì với Metaverse? Tại sao các công ty lớn thử nghiệm với NFT trong Metaverse?

Metaverse

Thuật ngữ “metaverse” xuất hiện lần đầu tiên vào năm 1992 khi Neal Stephenson phát hành cuốn tiểu thuyết khoa học viễn tưởng Snow Crash của mình. Trong cuốn sách này, con người tương tác với nhau và với các tác nhân phần mềm như hình đại diện trong một không gian ba chiều đóng vai trò như một phép ẩn dụ cho thế giới thực. Trong khi Stephenson là người đầu tiên sử dụng thuật ngữ này, ý tưởng về một sự kế thừa dựa trên thực tế ảo cho internet đã được thảo luận bởi những người tiên phong internet vào cuối những năm 1970 và đầu những năm 1980, những người đã hình dung ra internet của tương lai như một không gian ảo chia sẻ. Một nơi mà thế giới vật chất của chúng ta hòa quyện với ảo và tạo ra những không gian số hóa mới ở đâu đó ở giữa.

Trong những không gian này, các quy tắc thay đổi. Con người trở thành những gì họ mơ ước trong cuộc sống hàng ngày của họ. Họ thể hiện bản thân bên trong của họ thông qua hình đại diện kỹ thuật số và thậm chí có thể đưa thần tượng kỹ thuật số của họ vào thế giới này. Bây giờ từ “Metaverse” đã đạt được sức kéo trong dòng chính, một số đã mạo hiểm vào khái niệm hóa phép ẩn dụ.

Nhưng, xác định metaverse vẫn còn phần nào của một canh bạc. Cũng giống như trong những ngày đầu của internet nhiều người đã không có khái niệm về những gì nó sẽ trở thành, hãy để một mình rằng nó sẽ được sử dụng cho các mô hình kinh doanh như Uber, Amazon và Netflix. Khi mọi người nói rằng Metaverse sẽ ở đây hoặc ở đây, theo ý kiến của tôi, không ai thực sự có bất kỳ ý tưởng nào về kích thước và chiều rộng chính xác của Metaverse, được nêu ra.

Đối với những người vẫn chưa hiểu Metaverse là gì, bộ phim do Steven Spilberg đạo diễn và dựa trên tiểu thuyết Ready Player One được viết bởi Ernest Cline rất đáng để kiểm tra.

Liên quan: Sci-fi hay blockchain thực tế? Các ‘Ready Player One ‘OASIS có thể được xây dựng

Metaverse và Web 3.0

Hai xu hướng mà sẽ định hình thế giới trong 10-15 năm tới là Metaverse và sự gia tăng của nó trong tất cả các khía cạnh của xã hội và Web 3.0 và dân chủ hóa của internet.

Nhưng, không phải Metaverse và Web 3.0 giống nhau sao? Cũng như vẫn chưa có định nghĩa cụ thể cho Metaverse, cũng không có khái niệm nào cho Web 3.0 là gì, cả hai vẫn còn trưởng thành.

Liên quan: Metaverse: Liệu nó có phải là một thiên đường phân quyền hay một chuyên chế tập trung?

Tuy nhiên, nó đã có thể xác định một số đặc điểm của Web 3.0 như tập trung vào người sử dụng (và không phải trên công ty), sử dụng lớn của trí thông minh nhân tạo (như một công cụ mạnh mẽ để cung cấp tốt nhất phân tích và kết quả tốt nhất cho mọi người), cũng như phân phối mạng (chúng tôi sẽ không còn phụ thuộc vào các máy chủ dữ liệu tập trung khổng lồ). Hơn nữa, nội dung Web 3.0 sẽ được đồ họa nhiều hơn với nhiều video và hình ảnh 3D hơn. Ngoài ra, trong Web 3.0, thực tế tăng cường (AR) và thực tế ảo (VR) sẽ phổ biến, mang lại đồ họa thực tế hơn cho các ứng dụng và trò chơi.

Xem xét điều này, chúng ta có thể nói rằng Metaverse, vẫn còn bẩm sinh, đang được xây dựng trong một số lĩnh vực với Web 3.0 là một trong những lớn nhất.

Nó hỗ trợ cả trò chơi và không gian xã hội như Second Life, một trong những nỗ lực thành công để tạo ra một cổng siêu hình, nhưng không thể nói rằng Metaverse chính là Web.

Metaverse và NFT

Như chúng ta đã thấy trong các đoạn trước, các thành viên của cộng đồng công nghệ đã dự đoán một Thời đại mũ, nơi “internet của tương lai” sẽ dẫn chúng ta đến Metaverse.

Well, the future is already knocking on the door, but until recently, it was not known how this space with several virtual worlds would reach its full potential. Could the Metaverse fundamentally transform not only the way people interact with the digital world but also alter part of the real world?

Đó là sự tích hợp của các NFT vào Metaverse đã bắt đầu sự chuyển đổi của các tương tác của chúng ta trong thế giới ảo, tác động đến một phần của thế giới thực. Gucci tìm cách tiếp cận người tiêu dùng mới trong Metaverse trong trò chơi Roblox. Chiến lược được sử dụng là bán NFT cho các avatar của phiên bản giới hạn “Gucci Collection” trong game Roblox bao gồm túi xách, kính và mũ.

In July this year, Coca-Cola launched branded virtual clothing as nonfungible tokens, including a “wearable” jacket to be worn on avatars within the virtual world of Decentraland, even hosting a Rooftop Party on the platform to celebrate the launch. Now in November, NASCAR will launch a digital car on the Jailbreak breakout game platform Roblox and sell clothing for players’ avatars. Players will also be able to create their own NASCAR uniforms as part of a fan contest with the game’s developers acting as influencers to promote them on social media.

NFT là cửa ngõ của nhiều bên trong Metaverse

Last quarter, several global brands created their own NFTs and launched their nonfungible tokens into virtual worlds. The reason?

There are so many eyeballs and interactive opportunities. At Roblox, more than 200 million monthly active users, with about half who are under 13, play hundreds of thousands of virtual games, many of which now incorporate brand activations. WarnerMedia’s Wonder Woman: The Themyscira Experience has been visited nearly 30 million times on the platform. And, what’s interesting about this initiative is that it reflects the trend of companies meeting their consumers where they are.

As Coca-Cola and Gucci show us, regardless of the product or the company’s mission statement, all companies should be thinking about betting on this new sphere. Although now, the metaverse is still very nascent, and brands are still at the beginning of their own digital transformation, NFTs are proving to be a great gateway for various brands to experience many parts of the Metaverse such as how digital ownership works, the impacts of migrating part of the economy to the Metaverse and user behavior, among others.

Related: New industry, new rules: Building the Metaverse without bias

The new face of NFTs with blockchain technology

NFTs are the representation of a nonfungible asset in digital media. In a more technical definition, an NFT is a piece of software code that verifies that you hold ownership of a nonfungible digital asset, or the digital representation of the nonfungible physical asset in digital media.

It’s important to notice that NFTs existed before the first blockchain, but blockchain technology has transformed NFT markets by solving the double-spending problem and conferring scarcity, uniqueness and authenticity to a nonfungible token.

Hence, if registered on a blockchain, an NFT becomes truly a “unique” asset that cannot be counterfeited, tampered with, or defrauded. Blockchain technology has brought standardization to basic attributes of NFTs such as ownership, transfer and access control, and to additional attributes such as specifications on how to claim an NFT, for example. Standardization of NFTs via blockchain technology has also enabled interoperability, allowing NFTs to move more easily between various ecosystems.

Since 2017, NFTs can be instantly viewable across dozens of different wallet providers, tradable across multiple markets and required across multiple virtual worlds because the open standards enabled by blockchain technology provide a clear, consistent and trusted API with permission to read and write data.

Interoperability, on the other hand, has extended the tradability of NTFs by allowing them to be traded outside their original environments and in any currency — from stablecoins and digital currencies to cryptocurrencies. And this advantage of negotiability has also brought about a transition from an initially closed NFT economy to a free market economy. Because of this, the NFT market, previously closed and restricted to the platform on which they were created, has become a free market with trading in the real world and, recently, also in virtual worlds.

While many still see NFTs as a passing fad, industry leaders have realized that the incorporation of blockchain technology to NFTs and its integration into the Metaverse is the missing piece for the creation of a “Functional Metaverse.” A fully functional metaverse is one with the potential to fundamentally alter the way people interact with and transcend the digital world, merging it with the real world.

It is a true collective virtual experience capable of reinventing not only the creative industry by opening new doors for creators, players and artists, but also providing for the physical world to integrate with the digital world.

Looking at where we were in the early days of the internet, where we are and, more importantly, where we are going, we realize that the inevitability of shared virtual spaces, resignifying our public and private lives.

And you, have you ever bought an NFT in a virtual world? Can you identify, from what we have seen here, how NFTs and the Metaverse can impact or affect your daily life? Think about this until our next meeting.

The views, thoughts and opinions expressed here are the author’s alone and do not necessarily reflect or represent the views and opinions of Cointelegraph.

Tatiana Revoredo is a founding member of the Oxford Blockchain Foundation and is a strategist in blockchain at Saïd Business School at the University of Oxford. Additionally, she is an expert in blockchain business applications at the Massachusetts Institute of Technology and is the chief strategy officer of The Global Strategy. Tatiana has been invited by the European Parliament to the Intercontinental Blockchain Conference and was invited by the Brazilian parliament to the public hearing on Bill 2303/2015. She is the author of two books: Blockchain: Tudo O Que Você Precisa Saber and Cryptocurrencies in the International Scenario: What Is the Position of Central Banks, Governments and Authorities About Cryptocurrencies?

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *