Các Thượng nghị sĩ Úc thúc đẩy đất nước trở thành trung tâm mật mã tiếp theo

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

Các

phản ứng từ trên xuống của chính phủ đối với sự đổi mới luôn bị các doanh nhân đặt câu hỏi. Ngay bây giờ trong đất crypto khi đầu tư thể chế chảy đều đặn trong và các trường hợp và sản phẩm tài chính phi tập trung (DeFi) đã tiếp tục phát triển mạnh mẽ trong 18 tháng qua, nhiều công ty crypto đang cầu xin cho rõ ràng hơn về quy định.

Ủy ban lựa chọn Thượng viện Úc ban đầu về FinTech và RegTech, chủ trì bởi Thượng nghị sĩ Andrew Bragg, được thành lập vào năm 2019 để tăng cường môi trường quản lý cho fintechs và regtechs tại Úc. Nó sẽ nhanh chóng được biết đến như là Bragg Inquiry và bây giờ chủ yếu tập trung vào crypto. Nói chung không được coi là tiến bộ quản lý của mình, việc nghiên cứu nhanh chóng và đề xuất các quy tắc hữu ích cho ngành công nghiệp mật mã đã khiến nhiều người ngạc nhiên.

Đánh giá bởi trích dẫn nặng nề của báo cáo của các bên liên quan, báo cáo cuối cùng điều tra của Thượng viện tháng 10 năm 2021 của chính phủ Úc về tài sản kỹ thuật số đã cố gắng thực sự lắng nghe những lo ngại và nguyện vọng rộng lớn của ngành công nghiệp mật mã Úc nhộn nhịp, với gần 18% dân số Úc sở hữu mật mã. Cuộc điều tra đã công bố báo cáo cuối cùng của mình sau sáu tháng điều trần và các bài nộp về chủ đề này. Báo cáo kịp thời này đã nhận được những tràng pháo tay rộng rãi trong ngành công nghiệp.

Tạo một phản hồi

Các khuyến nghị đáng chú ý bao gồm các đề xuất cải cách thuế và một thực thể doanh nghiệp mới có thể có thể đăng ký các tổ chức tự trị phi tập trung (DAO) tại Úc. Các khuyến nghị cho thấy một cơ hội để thu hút việc làm, đầu tư và đổi mới đến Úc và để giữ lại nhân tài.

Kết quả có lẽ không đáng ngạc nhiên, cho rằng Bragg đang tạo dấu ấn của mình như là một “Crypto Bro.” Ông tham gia vào một buổi “Ask Me Anything” tháng Bảy trên Reddit và gặp các bên liên quan mật mã. Ông đã tiến hành một lần nữa vào tháng 9, nơi ông tuyên bố:

“ Tôi rất quan tâm đến nhiệm vụ dân chủ của mật mã – tôi nghĩ rằng nó đã tạo ra một lớp tài sản mà bất cứ ai cũng có thể truy cập.”

He seems to understand the space well, as the final report suggests Australia create DAOs as a new legal corporate vehicle. An acknowledgment that is trying not to subsume these new technologies into existing legal frameworks is contrary to Australia’s common law legal system built on precedent and legislation. On Reddit, Bragg had tipped his hat to progressive legislation in the United States state of Wyoming: “The point here is regulatory arbitrage. We want the innovation to be legitimised through a non-stifling regulatory approach. Do you think the Wyoming DAOs are a good idea?”

Vậy, mật mã có quá lớn để chính phủ bỏ qua không? Báo cáo cho thấy ủy ban, bao gồm sáu thành viên từ các đảng chính trị lớn và một thượng nghị sĩ độc lập, và không chỉ Bragg, sẵn sàng khám phá những ý tưởng mới và thực sự ủng hộ vị trí của Úc như một ngôi nhà cho sự đổi mới bí mật.

Tổng kết của báo cáo là Úc có thể lập pháp một chế độ quy định đáng khích lệ cho các khái niệm đầy tham vọng như DAO và các dịch vụ lưu ký mật mã bây giờ có thể được thực hiện tại Úc. Điều này có cung cấp một ví dụ cho các quốc gia ít thân thiện với mật mã hơn để làm theo không? Sau khi tất cả, Úc đã được biết đến từ lâu với động vật hoang dã nguy hiểm và, hiếm khi nếu bao giờ hết, cho quy định sáng tạo.

It could be argued that with this move, Australia is looking to position itself as a location with favorable laws, hoping to attract more business. “Jurisdictions that provide competitive policy for decentralized technology will attract talent and investment in this space,” noted Kelsie Nabben, a Blockchain Australia board member and Cointelegraph contributor. Wyoming made DAOs a corporate entity a year ago and is now celebrated in crypto circles globally.

The industry welcomed the report but there are concerns that few in the government understand the industry well enough to adequately debate and pass the legislation. Chloe White, CEO of Genesis Block, is well known in crypto circles, having been the Australian government’s former “ambassador for blockchain.” She told Cointelegraph that the government will need to ramp up its efforts in order to follow through on execution:

“The reforms proposed by the Senate mark a turning point. However, the government will struggle to meet the Senate’s ambitious deadline — of 12 months to legislation — if it does not liaise closely with industry experts to earn a more thorough understanding of digital assets.”

Báo cáo cuối cùng – nếu được thực hiện – sẽ cung cấp nhiều sự rõ ràng về quy định cho ngành công nghiệp mật mã. Dưới đây là một số đề xuất chính đã được bao gồm:

DAO một phương tiện pháp luật của công ty

Các nhóm nhà đầu tư Telegram đã chú ý đáng kể đến cuộc điều tra của Úc. Đáng chú ý, các nhà đầu tư rất vui mừng bởi đề nghị chính phủ thiết lập một cơ cấu công ty DAO mới thành luật doanh nghiệp. Tính cách pháp lý đối với DAO và trách nhiệm hữu hạn đối với các thành viên sẽ mở ra những cánh cửa của sự đổi mới.

Bản báo cáo cuối cùng của Thượng viện này ghi nhận: “Trách nhiệm pháp lý đối với các thành viên (tức là chủ sở hữu token) đối với các tổ chức này hiện không rõ ràng, và sự không chắc chắn về quy định này đang ngăn cản việc thành lập các dự án có quy mô đáng kể ở Úc.” Nói cách khác, đầu tư thể chế hiện nay có thể chảy vào các dự án lớn dựa trên DAO.

“ Đây là một cái lớn. Nếu được lập pháp, đây sẽ là cải cách quan trọng nhất đối với luật doanh nghiệp trong hai thập kỷ”, nhà nghiên cứu của RMIT Blockchain Innovation Hub Aaron Lane lưu ý trong một thông cáo báo chí, thêm: “Cung cấp cho các thành viên DAO với các tùy chọn của một cơ cấu công ty trách nhiệm hữu hạn sẽ khuyến khích tài năng và đầu tư tại Úc.”

Stop de-banking of crypto exchanges

Ủy ban đầu tiên đề nghị thiết lập một chế độ cấp phép thị trường mới cho các sàn giao dịch crypto kể từ khi các ngân hàng lớn của Úc từ lâu đã bị buộc tội bởi các nhà quản lý Úc và Ủy ban Thượng viện về việc loại bỏ các khoản thanh toán chuyển tiền chống cạnh tranh cho sàn giao dịch crypto hoặc “de-banking”, mặc dù đã được đăng ký với các dịch vụ tài chính theo dõi Báo cáo Giao dịch Úc và Trung tâm Phân tích, hoặc AUSTRAC. Các sàn giao dịch mật mã tập trung lớn như Independent Reserve đã hỗ trợ ý tưởng trong các bài nộp Thượng viện của họ cho cuộc điều tra.

Hơn nữa, đề xuất đề nghị thiết lập chế độ lưu ký hoặc lưu ký “bespoke” cho tài sản crypto. Việc lưu giữ tài sản Crypto dưới sự chuyển giao của các nhà quản lý Úc sẽ đóng vai trò như một sự giảm thiểu rủi ro cho các nhà đầu tư địa phương và khuyến khích các doanh nghiệp lưu giữ được thành lập tại Úc.

Một bài tập “lập bản đồ mã thông báo” nhằm mô tả một cách thích hợp các tài sản mật mã khác nhau và xác định xem chúng có được coi là sản phẩm tài chính yêu cầu một số sàn giao dịch mật mã đăng ký Giấy phép Dịch vụ Tài chính Úc (AFSL) cũng được đề xuất hay không. Điều này sẽ được hoan nghênh bởi nhiều người, đặc biệt là những người tìm kiếm đầu tư thể chế. Úc cũng đặc biệt nổi tiếng với các quy tắc lưu giữ lâu dài từ một ngành công nghiệp siêu năm chuyên nghiệp cao như một điểm tham chiếu.

One key change is to institute a new recourse for under-banked customers, which would allow customers to appeal to the banks’ decisions. Common access could also be granted to the New Payments Platform, an industry-wide payments platform for Australia, national infrastructure for fast, flexible and data rich payments in Australia controlled by a group of major banks.

This move would reduce the reliance on payments systems on the major banks since the crypto exchange industry in Australia is believed to be built on a house of cards without direct banking. Many crypto exchanges rely on two to three fintechs to bank with the Australian banking system. If those fintechs were de-banked, then the crypto exchange industry is plausibly at risk of collapse in Australia.

Rejecting the Financial Action Task Force’s (FATF) Travel Rule.

Furthermore, the inquiry rejected the Financial Action Task Force’s (FATF) “Travel Rule.” FATF is the international body that sets standards for Anti-Money Laundering. The Travel Rule means that in transactions involving virtual assets, ordering institutions must obtain and hold Know Your Customer (KYC) information for both the sender and the receiver. FATF currently has an extremely broad working definition regarding virtual assets and Virtual Asset Service Providers (VASPs).

The key point is that FATF considers VASPs very broadly when it comes to the purposes of the Travel Rule. Decentralized exchanges (DEXs), certain decentralized application (DApp) owners and operators, crypto escrow services and certain nonfungible tokens (NFTs) are all considered VASPs. This, is of course, unworkable for DeFi projects which are open access to anyone with a crypto wallet and do not require verification.

If crypto exchanges were overregulated under the wide FATF Travel Rule approach, this would likely stop Australia from becoming a hub of DeFi innovation. The Travel Rule is far too expansive in its description of VASPs, making enforcement very difficult for products such as high-frequency automated trading.

While this would hinder experimentation in the crypto industry, it would also send some decentralized exchanges and protocols permanently underground, as they would seek to avoid any compliance. To date, no government seems to want to enforce the Travel Rule. Perhaps everyone is waiting for the U.S. to lead on the issue.

Clearing up the DeFi tax nightmare

The evolution of DeFi has made the tax treatment of cryptocurrencies increasingly problematic for the industry. While Bitcoin (BTC) and Ethereum (ETH) are currently considered capital gains tax assets and eligible for capital gains tax upon the sale, DeFi’s liquid speed presents a new problem for tax considerations. Examples include minting and staking, along with the tax status of crypto to crypto exchanges, liquidity provider tokens and wrapped coins, which remain unclear for tax purposes.

The Bragg Inquiry recommended that capital gains tax should only be applied “when there is a clearly definable capital gain or loss” when a trade occurs. However, the threshold for triggering taxation has yet to be declared.

Also, a 10% tax discount was proposed for businesses that sourced their own renewable energy to mine cryptocurrencies and could serve as a nice touch to attract talent to Australia.

Mostly positive response?

Many were surprised by the support from Australia’s crypto industry. CEO at BTC Markets, Caroline Bowler, praised the recommendations saying Senator Bragg’s report not only meets our expectations of a proportionate, responsive policy change but also surpasses it in many ways: “For an industry that is moving at such a rapid pace, these pragmatic recommendations are going to give a massive leg up in putting Australia on the global fintech map.”

Tim Lea, a crypto policy activist in Sydney and the CEO of fractional funding platform, Fractonium, told Cointelegraph:

“The report is supremely intensive. If the key recommendations are taken up, it has the potential to position Australia so strongly in the global markets as a jurisdiction with a workable regulatory framework that provides Australian innovators with the clarity, certainty and flexibility to aggressively seize global market share.”

The order of the recommendations is notable and suggests that the government understood which policy levers to pull first.

Fred Pucci, a long time crypto advocate and investor, told Cointelegraph that the report reads “a bit like playing music. It makes artistic choices at every step.” DeFi, which is hard to regulate if at all, was not explicitly mentioned in recommendation one, which concerns the establishment of a market licensing regime for digital currency exchanges.

In recommendation two, custody is advised as important for investor protections but, again, no mention of DeFi or “upstairs markets,” an old term in equity for off-market trades being permitted but less transparent.

Meanwhile, “DAOs are the future and a key part of DeFi and this says that Australia wants to create a legal environment for experimentation in Recommendation 4” states Pucci. It is interesting that DAOs are considered to be ahead of the Anti-Money Laundering reform recommendations. In short, crypto exchanges are supported front-and-center first in the recommendations, but the regulation is not over-reaching. This reflects the policy messaging throughout the 143 page report.

Devil in the details

The report is mostly aspirational for now, but some regulatory patience may play in Australia’s favor. This area could be finalized as these proposed laws settle in the future, giving Australia time to follow other jurisdictions. The token mapping delay is sensible because tokens and assets are hard to define, as every country now knows.

Related: Crypto breaks Wall Street’s ETF barrier: A watershed moment or stopgap?

Senator Bragg said he believed the recommendations struck the right balance between encouraging innovation and protecting consumers, and that he wanted the proposals legislated within 12 months.

He also suggested that his aim was to challenge other crypto-friendly jurisdictions, Singapore, the United Kingdom and the United States. “What we’ve tried to do is not use old hooks for new coats. This is a detailed report with an agenda for Australian leadership in digital assets,” he said:

“We want to be an economy which is dynamic, we don’t want to be captured by the old vested interests of yesteryear.”

Some are still reticent, recalling Australia’s regulatory track record for innovation. “This is an 8.5/10” said Pucci, “but it’s probably not going to get much better than this at the implementation stage. It still has to go through the Treasury and the rest of the political system.”

On Oct. 20, the Australian Senate Committee delivered a groundbreaking report calling for a complete overhaul of crypto legislation and licensing in the country. But, will it achieve its aim of transforming Australia into an international blockchain hub and providing a model for other countries to follow? 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *