NFT philanthropy demonstrates new ways of giving back

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

NFTs, or nonfungible tokens, have created a wealth of opportunities over the last year. Data from market tracker DappRadar found that NFT sales reached $25 billion in 2021. Artwork NFTs in particular have seen impressive growth. Financial services firm FinancePR recently determined that 257 artists generated at least $1 million in the past 30 days from selling NFT artwork. It’s also notable that NFT transactions have continued to increase, despite recent slumps in the crypto market. 

Tuy nhiên, với rất nhiều doanh thu được tạo ra trong một khoảng thời gian ngắn, một số người có thể tự hỏi làm thế nào những người sáng tạo NFT đang áp dụng những dòng thu nhập mới này. Mặc dù đây là một câu hỏi khó trả lời, các chuyên gia trong ngành tin rằng hoạt động từ thiện NFT đang trở thành một xu hướng lớn khi doanh số bán hàng từ các mã thông báo không thể thay thế tăng lên.

Alex Wilson, co-founder of The Giving Block — a nonprofit crypto fundraising platform — told Cointelegraph that the rise of NFT philanthropy has mirrored general growth across the NFT sector. Wilson said that NFT philanthropy started taking off about six months ago, noting that The Giving Block has already seen over $12 million in cryptocurrency, or 30% of its donation volume, come from NFT-giving initiatives:

“ Trong hầu hết các trường hợp, người sáng tạo đang bán NFT của họ và sau đó có một phần (hoặc tất cả) số tiền thu được quyên góp cho tổ chức từ thiện thân thiện với tiền điện tử yêu thích của họ. Vì hầu hết các NFT được bán với giá ETH, nhiều khoản đóng góp liên quan đến NFT cũng đã có dưới dạng Ethereum.”

Với số lượng quan tâm đến hoạt động từ thiện NFT gần đây, Wilson tuyên bố rằng The Giving Block hiện đang làm việc với một số nền tảng NFT lớn để giúp quyên góp tiền điện tử dễ dàng hơn bằng cách tích hợp khái niệm này vào sản phẩm cốt lõi của họ. “Ví dụ: chúng tôi đang làm việc với các nền tảng NFT để đảm bảo rằng khi ai đó đang thiết lập một cuộc đấu giá, họ có thể chọn một tổ chức từ thiện từ một thả xuống và sau đó có số tiền thu được tự động gửi đến đó,” ông nói.

Ngoài các sáng kiến từ The Giving Block, Graph Blockchain, một công ty tài chính phi tập trung và altcoin, được công bố trên Ngày 24 tháng 1 rằng công ty đã tham gia thỏa thuận trao đổi cổ phiếu với Niftable, một công ty NFT tập trung vào từ thiện. Thỏa thuận này về cơ bản sẽ cho phép Graph Blockchain sở hữu Niftable sau khi việc mua lại được đóng lại.

Paul Haber, Giám đốc điều hành của Graph Blockchain, nói với Cointelegraph rằng tập trung chuyên môn vào NFT trong không gian từ thiện mang lại một số lợi ích. Ông nói thêm rằng hầu hết các tổ chức từ thiện ngày nay đều dựa vào tình nguyện viên và thiếu chuyên môn trong thế giới NFT mới nổi.

Đặt cược lớn vào hoạt động từ thiện NFT

Trong khi các giải pháp mới nổi từ The Giving Block và Graph Blockchain có thể là những người thay đổi trò chơi cho hoạt động từ thiện NFT, các nghệ sĩ và tổ chức cũng đã bắt đầu sử dụng các nguồn lực riêng của họ để đảm bảo số tiền thu được từ doanh số NFT đi đến những nguyên nhân chính đáng. Nhiều sáng kiến trong số này tập trung vào việc giúp đỡ trẻ em.

For example, Sheqonomi is a project that uses NFTs to give back to children in need, particularly girls in developing countries. Anu Bhardwaj, founder of Sheqonomi, told Cointelegraph that the rewards-based podcast is designed specifically for low-income populations who don’t have access to streaming media services, like Spotify:

“ Podcast này được thiết kế để mọi người lắng nghe, học hỏi và kiếm tiền, đặc biệt là trong COVID-19. Chúng tôi đã xây dựng Sheqonomi trên KaiOS, một chiếc điện thoại di động 10 đô la có quan hệ đối tác với công ty viễn thông Ấn Độ Reliance Jio. Điều này sẽ khuyến khích 150 triệu người dùng JioPhone lắng nghe, học hỏi và kiếm được tài sản kỹ thuật số và phần thưởng trong tương lai rất gần”.

Bhardwaj further explained that users listening to the app have the ability to earn reward tokens as an incentive for providing the platform with user-generated data. Listeners are then able to hold these tokens in their virtual wallets or spend them on the NFT artwork soon to be featured on Sheqonomi’s platform. Bhardwaj said:

“ Vào ngày 8 tháng 3 năm 2022, đó là Ngày Quốc tế Phụ nữ, chúng tôi sẽ có một phòng trưng bày NFT nơi mọi người có thể mua các NFT tác phẩm nghệ thuật bằng mã thông báo của họ. Tiền thu được từ mỗi lần bán hàng sẽ được tặng cho các tổ chức từ thiện tham gia trên nền tảng của chúng tôi. Ví dụ, tối thiểu 25% doanh số bán hàng NFT sẽ được trao cho Viện Phụ nữ Nhà nước, một tổ chức phi lợi nhuận 501 (c) (3) bảo vệ các câu chuyện và vấn đề mà phụ nữ trẻ và trẻ em gái phải đối mặt.

Theo Bhardwaj, Sheqonomi sử dụng NFT để làm từ thiện vì những tài sản kỹ thuật số này đại diện cho tiếng nói của phụ nữ và trẻ em gái ở khắp mọi nơi. “Điều chính chúng tôi muốn chú ý là nữ quyền thiêng liêng dưới mọi hình thức. Ví dụ, một trong những NFT sẽ được giới thiệu trong phòng trưng bày của chúng tôi được tạo ra bởi một cô gái tám tuổi muốn có 50% số tiền thu được quyên góp cho người tị nạn.

NFT được tạo ra bởi Isla Mostaque tám tuổi. Nguồn: Sheqonomi

Hơn nữa, Bhardwaj lưu ý rằng việc trả lại bằng cách sử dụng NFT cho phép Sheqonomi khả năng liên tục thêm tổ chức từ thiện vào nền tảng của mình trong khi cho phép người dùng hiểu chính xác những khoản tiền đó đang diễn ra nhờ tính minh bạch được cung cấp bởi công nghệ blockchain.

This concept also resonated with UNICEF, or the United Nations Children’s Fund. In order to commemorate UNICEF’s 75th anniversary, the agency launched 1,000 NFTs to support digital connectivity among schools in underserved communities. UNICEF partnered with data visualization scientist and artist Nadieh Bremer to create the collection “Patchwork Kingdoms.”

NFT từ “Chắp vá Vương quốc.” Nguồn: UNICEF

Chris Fabian, đồng sáng lập và dẫn đầu tại Giga – sáng kiến kết nối internet trường học toàn cầu của UNICEF – nói với Cointelegraph rằng tất cả số tiền thu được từ việc bán NFT của UNICEF đã trở lại để hỗ trợ Giga:

“The entire sale generated 235 ETH worth of revenue. Through the minting of the NFTs alone, we raised 175 ETH. We then had an in-person auction for one unique piece that sold for 40.9 ETH. Finally, royalties from OpenSea allowed us to receive 20% back from secondary sales, where we’ve generated 20 ETH. In total, we’ve raised 235 ETH, all of which was given back to UNICEF.”

To date, Fabian explained that Giga has connected over 3,000 schools to the internet, benefitting over 700,000 children, and mapped over 1 million more to help target investment in connectivity. 

Ông giải thích rằng việc sử dụng tiền thu được của NFT đã cho phép Giga mang lại một cộng đồng các nhà tài trợ mới tìm kiếm cơ hội tốt xã hội thông qua tiền điện tử. Hơn nữa, Fabian đã đề cập rằng tiện ích đằng sau các NFT của UNICEF cho phép các nhà tài trợ có khả năng tiếp tục trao lại cho các cộng đồng chưa được phục vụ. “Chúng tôi đã lật cách nhìn vào tiện ích NFT, đó là làm mới,” ông nói.

In another example of NFT artwork being used for charity, American entertainment company iNDIEFLIX recently released a documentary entitled Angst, which features a series of film NFTs focused on raising awareness for children’s mental health.

The film will stream until Jan. 31, 2022, on a blockchain network created by digital content management firm Eluvio.

Scilla Andreen, producer of Angst and chief operating officer iNDIEFLIX, told Cointelegraph that the production company wanted to use film NFTs to create a marketplace for creatives to directly connect with the film’s audience. “We wanted to use a story to build community. COVID hit everyone hard, so we pivoted by doing a hybrid approach to deliver content through different models, NFTs being one of those,” said Andreen.

Andreen explained that viewers can easily claim a free NFT by creating an Eluvio digital wallet from the film’s event page. There are three community NFTs featured, each containing a supply of 10,000 unique nonfungible tokens with a specific theme related to the film:

“The NFTs are meant to symbolize three stages of anxiety: revelation (to normalize and address our most common fears), action (tips and tricks to help children hack their brain to create calm), and change. A special thank you NFT will also be airdropped to the community following the event. Each NFT is linked with metadata that contains video clips from Angst.”

Angst “Change” NFT. Source: iNDIEFLIX

While the NFTs from the film are given to viewers for free, Andreen shared that a “special film” NFT will be available for purchase. She said that 50% of the proceeds from this sale will be given to the organizations Jack.org and Lady Gaga’s Born This Way Foundation, both of which focus on children’s mental health.

Michelle Munson, co-founder and chief operating officer of Eluvio, told Cointelegraph that her firm has spent years working on incorporating blockchain technology with digital media content. For instance, in August of last year, Fox Corporation made a strategic investment in Eluvio to help develop Fox’s NFT business model. Munson explained that NFTs have opened a mechanism for value and engagement to occur through film content:

“NFTs are a new form of digital identity that can help reach youth. The backstory, though, is that NFTs can also be very profitable. NFTs can be viewed as a way to eventually provide a new type of equity finance, working as blockchain equity through NFTs. This is a huge area that our company believes will accelerate fast. Many projects are using NFTs to engage with an audience while funding their own work and charitable initiatives.”

Challenges could hamper adoption

While NFTs for charity are certainly a growing sector, challenges remain that could hamper adoption. For instance, as NFT sales gain traction, a number of scams have plagued the space. Therefore, it’s important for both donors and organizations to carefully consider each nonprofit accepting NFT donations.

For instance, Wilson mentioned that The Giving Block has vetted every nonprofit the organization works with, noting that these are all registered charities. In terms of ensuring that donations actually go to the intended recipients, Wilson added that The Giving Block is automating its distribution or payout models. “For example, on some platforms like Foundation, you can set a payout address so that a portion (or all) of the proceeds are automatically sent.”

Technical challenges aside, Munson pointed out that she believes the biggest challenge surrounding NFT philanthropy is awareness. “We need to educate the world on the possibilities. There is a real need to keep amplifying what is possible with NFTs.”

Even with the present challenges, NFT philanthropy is poised to be an ongoing trend. Alex Salnikov, co-founder and head of product at Rarible — an NFT marketplace — told Cointelegraph that there has been an increase in NFT philanthropy efforts lately. Salnikov said that while the number of donation volumes are impressive, the fact that NFT community members are becoming first-time donors is equally important:

“This presents an entirely new audience who might be even more generous than investors across other sectors. This trend is giving rise to a crowd that is just more comfortable with donating via NFTs and crypto, be it for tax reasons or just because they’re more comfortable with on-chain assets as opposed to fiat assets processed by centralized authorities.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *