Văn hóa hội tụ với blockchain khi các thương hiệu thời trang cao cấp ra mắt bộ sưu tập NFT

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

Không có gì ngạc nhiên khi các thẻ không thể nấm (NFT) đã thống trị thị trường crypto trong năm nay. Lớp tài sản kỹ thuật số đang bùng nổ đã tạo ra doanh thu hơn 2,5 tỷ USD trong vòng sáu tháng đầu năm 2021, cho thấy lợi ích tài chính chưa từng có cho các nghệ sĩ, thương hiệu và người sáng tạo nội dung trên toàn cầu.

Sự gia tăng của metaverses cũng đã ảnh hưởng đến việc áp dụng các NFT , khi thế giới đang tiến gần hơn về tầm nhìn của một tương lai được xác định bởi thực tế tăng cường. Như vậy, các NFT đang tiếp tục chứng minh sự hội tụ của văn hóa với công nghệ, từ đó có tác động đến một số ngành công nghiệp chính thống.

Triển lãm văn hóa và cộng đồng

Cụ thể, ngành thời trang sang trọng trị giá triệu đô la đã bắt đầu lưu ý đến các NFT. Các thương hiệu thời trang cao cấp, như Dolce & Gabbana và Jimmy Choo, gần đây đã ra mắt bộ sưu tập NFT của riêng họ, trong khi nhà thiết kế Rebecca Minkoff trở thành nhà thiết kế nữ người Mỹ đầu tiên tạo ra và giới thiệu NFT bộ sưu tập trong Tuần lễ thời trang New York 2021.

Megan Kaspar, giám đốc điều hành tại Magnetic Capital và là thành viên của Red DAO — một tổ chức tự trị phân cấp tập trung vào thời trang — đã nói với Cointelegraph rằng cô tin rằng thời trang là một trong những danh mục NFT thú vị nhất:

“The fashion industry, one of the largest industries in the world, generated $2.5 trillion in global annual revenues prior to the pandemic. Red DAO’s thesis around digital NFT fashion includes the potential of global revenues at least doubling over the next two decades due to the digitization of fashion and new capabilities offered.”

Trong khi NFT cho ngành công nghiệp thời trang vẫn là một khái niệm rất sớm, Kaspar giải thích rằng thời trang vật lý ngày nay có những hạn chế. Ví dụ, cô chỉ ra rằng các mặt hàng thời trang cao cấp sẽ luôn có giá trị thị trường bán lẻ thứ cấp, nhưng khi một sản phẩm bị giảm dần theo thời gian, các mặt hàng này sẽ mất giá trị của chúng.

Yet digital fashion pieces will always remain intact, with the added potential to increase in value if they are highly sought after. Kaspar commented that digital NFT fashion pieces can also be worn virtually, as she recently demonstrated during a video interview where she sported virtual NFT earnings and other accessories.

Kaspar further noted that unlike tangible fashion pieces, digital items can be used as collateral for client retention and community engagement. Kaspar mentioned that high-end designers currently have limited engagement with consumers: “NFTs can be used to redeem physical items or to unlock upcoming fashion drops. They can also provide access to private events.” She added, “Designers will also be able to communicate with customers through digital wallets, almost like email.”

While Kaspar realizes that these use cases are still very early, she believes that more brands will eventually start to create NFTs to achieve such benefits. For now, however, it’s notable that a few innovative luxury and haute couture fashion brands have already started to demonstrate the potential of NFTs.

Nguồn: UNXD và Dolce & Gabbana

Shashi Menon, nhà xuất bản tại Dubai của Vogue Arabia và người sáng lập và CEO của UNXD — một nền tảng sáng tạo và người phụ trách thiết kế tất cả các tài sản kỹ thuật số cho Dolce & Gabbana – nói với Cointelegraph rằng nhóm của ông đã trực tiếp tiếp tiếp cận Dolce & Gabbana vào tháng 4 năm nay với ý tưởng ra mắt một bộ sưu tập NFT.

Menon chia sẻ rằng cơ hội được ngữ cảnh hóa từ một nơi hiểu biết cả ngành thời trang sang trọng và thế giới crypto. “Chúng tôi đã tham gia vào cả hai trong nhiều năm và nghĩ rằng chúng tôi có một quan điểm độc đáo để cung cấp”, ông nói. Menon tin rằng câu chuyện xung quanh NFT và thời trang không phải là một trong những công nghệ mà đúng hơn là về văn hóa, nhận xét rằng cả thời trang và NFT là “cuối cùng là các hình thức biểu đạt văn hóa.”

Trong khi văn hóa có thể là yếu tố quan trọng nhất từ quan điểm của một thương hiệu, công nghệ blockchain đóng một vai trò quan trọng trong việc đảm bảo những lợi ích độc đáo mà NFT đạt được, chẳng hạn như bất biến và sự xuất hiện. Ví dụ, Menon giải thích rằng bộ sưu tập NFT của Dolce & Gabbana — được gọi là “Collezione Genesi” — đã mang tính lịch sử vì một số lý do:

“ Có sự xuất hiện sâu sắc – ở đây chúng tôi đã có một trong những thương hiệu cao cấp mang tính biểu tượng của thế giới tạo ra bộ sưu tập NFT đầu tay của mình, và nó được thiết kế cá nhân bởi những người sáng lập/nhà thiết kế tên tuổi. Ngoài ra còn có cực kỳ hiếm, vì bộ sưu tập chỉ có chín mặt hàng. Những mảnh này được làm một lần và sẽ không bao giờ được làm nữa.”

Menon added that the craftsmanship and materials used in the physical creations were exquisite, which in turn meant that a great deal of time was spent on the digital artwork. “We obsessed over the smallest details of texturing, fabrics, lighting, shadows, reflections and physics to achieve an intensely photorealistic result. The dresses and suit featured Murano glass and Swarovski crystals, while the crowns were made of silver, plated in gold and palladium, and featured beautiful rubies, sapphires and diamonds,” he commented.

The Gold Glass Dress NFT thiết kế bởi Dolce & Gabbana. Nguồn: UNXD và Dolce & Gabbana

Một trong những lợi ích lớn của các sản phẩm thời trang kỹ thuật số là trải nghiệm mà họ có thể mang lại cho thế giới ảo. Menon đã xây dựng:

“ Những lợi ích cho những người nắm giữ Genesis cầu nối thế giới kỹ thuật số và vật lý theo cách chưa từng được thực hiện trước đây. Chúng tôi đang cung cấp tiện ích kỹ thuật số thông qua thiết bị đeo siêu hình, tiện ích vật lý với các sản phẩm, và truy cập/trải nghiệm độc quyền để tạo ra một kết quả thực sự đặc biệt.”

Mặc dù khái niệm này vẫn còn tương lai, doanh số bán hàng rất ấn tượng. Dolce & Gabbana thông báo vào ngày 30 tháng 9 rằng họ đã bán bộ sưu tập NFT chín mảnh, cùng với một số bộ sưu tập thời trang cao cấp vật lý, với tổng cộng 1.885.719 Ether ( ETH ), tương đương với gần 5,7 triệu USD vào thời điểm đó.

Kaspar mentioned Red DAO won the auction for “The Doge Crown,” which also came with a physical version. Red DAO paid 423.5 ETH or $1.27 million at the time of sale. The organization also won the two purely digital “Impossible” jackets, bringing its total spending to nearly $1.9 million.

“ The Doge Crown” do Dolce & Gabbana thiết kế. Nguồn: UNXD và Dolce & Gabbana

Kaspar explained that winning “The Doge Crown” was an exciting moment for Red DAO, given the fact that the rank of “Doge” (as in an elected head of state) has its roots in Italy, along with the Dogecoin (DOGE) crossover. “We’ve already had a number of celebrities who promote Dogecoin reach out to us asking to wear the crown at upcoming events,” said Kaspar.

In addition to Dolce & Gabbana’s Genesis collection, luxury fashion accessories brand Jimmy Choo has recently launched an NFT initiative in collaboration with New York artist Eric Haze. The collection features 8,888 “mystery boxes” for purchase, underpinning the theme of collectability.

Jimmy Choo x Eric Haze Mystery Box. Source: Ucollex

In addition, a digital version of the sneaker produced for the collection was recently made available for bidding on the Binance platform. All profits from the auction will be donated to The Jimmy Choo Foundation in support of “Women for Women International,” an organization helping female war survivors.

Robert Tran, CEO of Ucollex — the NFT platform behind the launch of the Jimmy Choo collection — told Cointelegraph that the sneaker NFT rotating against a canvas of Haze’s signature script only exists digitally. However, the auction’s highest bidder will also receive a limited-edition hand-painted sneaker.

Vẫn đúng với chủ đề văn hóa, Trần nói thêm rằng sự hợp tác này pha trộn thời trang với nghệ thuật, cùng với sự phát triển của văn hóa đường phố trong một cuộc gặp gỡ thử nghiệm của tâm trí sáng tạo từ các thế giới khác nhau:

“The notion of collectability is a strong theme in the collaboration, as seen with the limited edition ‘Be@rbrick,’ which sold out the morning it launched. So, the timing felt right for the brand to enter the NFT conversation, amplifying New York artist Eric Haze’s creativity and Jimmy Choo’s designs as digital collectibles talking to a new audience. The fusing of digital and physical will only continue to grow in influence.”

Is the mainstream ready for fashion NFTs?

While there certainly are a number of benefits associated with digital fashion today, the concept is still in early development. As social media platforms such as Facebook and TikTok continue to invest in metaverse capabilities, industry experts predict that fashion NFTs will become increasingly common.

For instance, Tran pointed out that metaverses have already been introduced to the mainstream through remote work meetings. In turn, he believes that mass NFT adoption is not far off: “There should be no argument, the industry will only continue to explode. There will come a day when fashion shows are done digitally and the rights of those elements on display are bid on and sold, purely for digital use.”

Jimmy Choo x Eric Haze, Chasing Stars Auction. Source: Ucollex

Menon added that while these concepts may not be universally applicable today, they will become the norm in the future. He pointed out that fashion brands and other businesses interested in continuity will want to create NFTs for their audiences moving forward. In terms of community engagement, Menon said that Dolce & Gabbana plans to launch its own NFT community known as “DGFamily,” which will be rolled out in the near future.

Giáo dục vẫn còn cần thiết

Although it may be safe to assume that more brands will want to create NFTs to stay current, Kaspar pointed out that we are also witnessing a trend where fashion brands and designers are jumping in on the NFT hype just to capture their share of the market. With this in mind, she believes that most brands still do not fully understand the power of wearable digital fashion and the full range of features that NFTs can provide.

For instance, Kaspar shared that a less-discussed disruptive feature of digitizing luxury fashion is the ability to use these items as collateral in decentralized finance smart contracts: “These will all be NFTs on the blockchain that will be tied to smart contracts. That’s what this technology provides.”

Given the early nature of fashion NFTs, Kaspar mentioned that this opportunity also comes with an educational component: “I have fashion brands calling me to figure out how to get involved. I think what Dolce & Gabbana has done is progressive and will lead the way for other brands.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *