Làm thế nào để chọn hoặc phân tích altcoin?

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

Altcoin là gì?

Từ “altcoin” có nguồn gốc từ “alternative” và “coin”. Altcoin đề cập đến tất cả các lựa chọn thay thế cho Bitcoin. Altcoin là tiền điện tử có chung đặc điểm với Bitcoin ( BTC). Ví dụ, Bitcoin và altcoin có một khuôn khổ cơ bản tương tự. Altcoin cũng hoạt động như hệ thống ngang hàng (P2P) và mã chia sẻ, giống như Bitcoin.

Tất nhiên, cũng có sự khác biệt rõ rệt giữa Bitcoin và altcoin. Một sự khác biệt như vậy là cơ chế đồng thuận được sử dụng bởi các altcoin này để xác thực các giao dịch hoặc tạo ra các khối. Trong khi Bitcoin sử dụng cơ chế đồng thuận bằng chứng công việc (PoW), altcoin thường sử dụng proof-of-stake (pos). Có nhiều loại altcoin khác nhau, và chúng có thể được xác định tốt nhất bởi các cơ chế đồng thuận và các chức năng độc đáo của chúng.

Dưới đây là các loại altcoin phổ biến nhất:

Dựa trên khai thác

Các altcoin dựa trên khai thác sử dụng phương pháp proof-of-work, thường được gọi là PoW, cho phép các hệ thống tạo ra các đồng tiền mới bằng cách khai thác. Khai thác đòi hỏi phải giải quyết các vấn đề phức tạp để tạo ra các khối. Monero ( XMR), Litecoin ( LTC) và zcash ( ZEC) là tất cả các ví dụ về các altcoin dựa trên khai thác.

Stablecoin

Stablecoins aim to reduce the volatility that has marked crypto trading and use since the beginning. The value of stablecoins is, therefore, pegged to the value of a basket of goods, like precious metals, fiat currencies or other cryptocurrencies. The basket serves as a reserve in case the cryptocurrency encounters problems. Dai (DAI), USD Coin (USDC) and Tether (USDT) are all examples of stablecoins.

Mã thông báo bảo mật

Đúng với tên gọi của nó, một mã thông báo bảo mật tương tự như chứng khoán truyền thống được giao dịch trên thị trường chứng khoán. Chúng giống với cổ phiếu truyền thống và đại diện cho vốn chủ sở hữu, dưới hình thức sở hữu hoặc cổ tức. Token bảo mật thu hút các nhà đầu tư vì xác suất cao rằng giá của họ sẽ đánh giá cao nhanh chóng.

Memecoins

Memecoins được gọi như vậy vì chúng đại diện cho một sự ngớ ngẩn đối với các loại tiền điện tử nổi tiếng. Họ thường được thổi phồng bởi những người nổi tiếng và những người có ảnh hưởng nổi tiếng trong không gian tiền điện tử. Ví dụ, tiền xu meme phổ biến Dogecoin ( DOGE) và Shiba Inu ( SHIB), thường có giá của chúng thúc đẩy bởi Elon Musk, Giám đốc điều hành của Tesla và những người đam mê tiền điện tử nổi tiếng.

Mã thông báo tiện ích

Utility tokens are used to provide services like rewards, network fees and purchases within a given network. Utility tokens do not offer equity, unlike security tokens. Filecoin (FIL), for example, is a utility token used to purchase storage on a decentralized storage network.

Làm thế nào để bạn đánh giá altcoin?

Phân tích cơ bản của Altcoin liên quan đến việc xem xét và đánh giá tất cả các thông tin có sẵn trên altcoin. Nó liên quan đến việc xem xét các trường hợp sử dụng của tiền điện tử và mạng lưới của nó, cũng như nhóm đằng sau dự án, để hiểu đầy đủ và đánh giá các altcoin tốt nhất để mua.

Khi phân tích altcoin hoặc bất kỳ loại tiền điện tử nào cho vấn đề đó, mục tiêu là hiểu liệu tài sản được đề cập có bị định giá quá cao hay bị định giá thấp hay không. Nên tránh tài sản định giá quá cao, trong khi tài sản được định giá thấp thì lý tưởng hơn. Điều này là do tài sản được định giá quá cao có thể sẽ kém hiệu quả và giảm trở lại giá trị thực của chúng. Mặt khác, tài sản bị định giá thấp có nhiều tiềm năng tăng trưởng hơn và luôn có lợi nhuận.

Một phân tích kỹ lưỡng sẽ giúp bạn đưa ra quyết định tốt nhất liên quan đến các quyết định đầu tư của bạn.

Dưới đây là một số hướng dẫn hữu ích về cách phân tích tiền điện tử trước khi đầu tư:

Bước 1: Phân tích sách trắng và tìm đề xuất giá trị

Xem xét kỹ lưỡng sách trắng của token sẽ cung cấp rất nhiều thông tin liên quan như trường hợp sử dụng, mục tiêu và tầm nhìn của nhóm đối với dự án. Trang trắng phải cung cấp cho bạn một bức tranh tốt về cách altcoin sẽ cung cấp giá trị cho người dùng của nó.

Đề xuất giá trị cho Bitcoin, ví dụ, như sau: “một loại tiền kỹ thuật số phi tập trung, không có ngân hàng trung ương hoặc quản trị viên duy nhất, có thể được gửi từ người dùng sang người dùng trên đồng nghiệp- mạng ngang hàng mà không cần trung gian.”

Đề xuất giá trị của altcoin có thể hướng dẫn bạn khi bạn tiếp tục phân tích các thông tin khác về nó.

Bước 2: Tìm kiếm nhu cầu ngày càng tăng và cung ổn định (hoặc giảm)

Nhìn vào cung và cầu là một trong những cách tốt nhất để đánh giá khoản đầu tư tiền điện tử tiếp theo của bạn. Bây giờ bạn đã nhận được một bức tranh rõ ràng về cách altcoin tăng thêm giá trị cho người dùng, đã đến lúc xem cách nó điều hướng cung và cầu.

Simply put, the altcoin should have incentives that will facilitate the increase of demand in such a way that supply is continually decreasing or stable. When demand outpaces supply, prices go up, thereby fueling even more demand.

To do this, you can access resources like Cointelegraph’s Price Indexes and Market News, as well as Coin 360’s Heatmap and CoinMarketCap.

Step 3: Assess the team and stakeholders behind the project

Now that you have a good understanding of what the project can offer, it’s also important to thoroughly assess the team behind the project. You can find information about the team on the project’s white paper, but try to do independent research on them as well. You can check out the official project site’s team page as well as their LinkedIn profiles which they should have made public and accessible to all.

Ask the following questions when looking into each member’s background:

  • Have they worked on other reputable and successful projects in the past?
  • What are their credentials?
  • Are they reputable members of the crypto community and blockchain ecosystem?

The goal is to find if the team behind the project is experienced and composed of experts who know what they are doing. You can look at on-chain analytics platforms and blockchain explorers to supplement your research regarding this. You can also sniff around their social media profiles or check out Twitter for conversations they engage in.

Ethereum, for instance, has such a strong investment community because every individual working on Ethereum creates value for Ethereum holders. Despite issues such as high fees and slow transactions, developers, community builders and other top talents still want to go onboard with Ethereum-related projects.

Platforms like AAVE and OpenSea​, for example, are built on Ethereum. The logic behind ensuring a strong core team backing the project is because it creates a ripple effect. A project with a strong talented team attracts even more credible forward-thinkers, thereby allowing even more projects and improvements to be built upon the platform, much like Ethereum. These people strive to continually improve on available platforms and initiatives related to the project, thus creating even more value for currency holders.

Which altcoin platforms have the most potential?

When it comes to altcoin investing, there are a variety of options you can choose from. However, it’s always prudent to know which ones have the most potential to ensure you will be making a smart investment.

  • Ethereum: There’s a reason why Ethereum is dubbed by many as the “King of Altcoins.” Created in 2013 by Vitalik Buterin and co-founders, Ethereum is a smart contract platform used to create decentralized applications (DApps). The founders engineered Solidity, Ethereum’s very own programming language for smart contracts. The majority of the current decentralized finance space relies on Ethereum’s blockchain, while the native token Ether (ETH) continues to evolve in its usefulness by the day.
  • Chainlink: Chainlink takes smart contracts to another level by incorporating real-world data. Thanks to Chainlink, Ethereum smart contracts can now make calls to other application programming interfaces, as well as act on global occurrences and other asset prices. Chainlink’s value continues to soar while it brings onboard valuable stakeholders, including former Google CEO Eric Schmidt as one of its advisers.
  • Stellar Lumens: Stellar aims to unite global banking systems via its decentralized platform. As such, it uses disconnected payment methods like Alchemy Pay and Single Euro Payments Area. The Stellar network then connects such systems via a decentralized ledger. In competition with Stellar is Ripple, whose run-in with SEC has made it vulnerable. This places Stellar in a prime position to take the reins at becoming the top global payment network.
  • Aave: Aave is already one of the top lending protocols today and continues to offer security and anonymity to borrowers. Because of its popularity, borrowers are required to offer greater collateral than the amount they are borrowing. The collateral is safely held in escrow throughout the duration of the loan. In the event of a default, the lender is automatically paid via the smart contract.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *