Tai họa Stablecoin: Sự do dự quy định có thể cản trở việc thông qua

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

The stablecoin market has been growing exponentially — from only $21.5 billion in mid-October of last year to $130 billion at the start of November; a six-fold increase — so it was only reasonable to expect that the United States government would have to come to grips with these digital assets that are designed to maintain a stable value relative to a fiat currency like the U.S. dollar (USD) or a commodity like gold.

Bộ Tài chính tiết lộ suy nghĩ mới nhất của mình về chủ đề này trong tuần này với báo cáo của Nhóm công tác của Tổng thống về thị trường tài chính (PWG) được mong đợi rất nhiều về Stablecoins. Báo cáo đó đề nghị Quốc hội hành động kịp thời để ban hành pháp luật để đảm bảo rằng các nhà phát hành stablecoin thanh toán được quy định giống như các ngân hàng Hoa Kỳ. Đó là, stablecoins có thể được ban hành chỉ thông qua “các thực thể được bảo hiểm tổ chức lưu ký.”

Đáng ngạc nhiên là báo cáo không gây ra nhiều sự đẩy lùi của ngành công nghiệp. Có lẽ cộng đồng mật mã đã được nhẹ nhõm rằng chính phủ không tìm cách cấm stablecoins ngay lập tức? Tuy nhiên, báo cáo đã đặt ra một số câu hỏi.

Nếu được ban hành, luật pháp này sẽ ảnh hưởng gì đến thị trường stablecoin toàn cầu? Liệu nó có thể ngăn trở sự đổi mới như một số trong cộng đồng mật mã đã cảnh báo? Hoặc, đúng hơn, nó có thể mang lại sự chắc chắn về quy định cho một lĩnh vực mà thiếu sự giám sát có thể đã tắt các nhà đầu tư tổ chức, các tập đoàn và thậm chí cả các nhà đầu tư bán lẻ từ việc khám phá các lựa chọn thay thế crypto?

Một lợi thế cho các ngân hàng di sản?

Đối với câu hỏi đầu tiên, Salman Banaei, người đứng đầu chính sách tại tệ công ty tình báo Chainalysis, nói với Cointelegraph rằng giả định luật được đề nghị đã được thông qua và ký thành luật — một lớn “nếu”, cho hiện tại lập pháp bế tắc ở Washington — quy định của nó “sẽ đặt stablecoins ngân hàng hậu thuẫn hiện tại như JPM Coin ở một vị trí cạnh tranh chính so với các nhà phát hành stablecoin phi ngân hàng.”

Các nhà phát hành Stablecoin phi ngân hàng sẽ cần, tối thiểu, để đàm phán lại các thỏa thuận với các nhà cung cấp dịch vụ ngân hàng hiện tại của họ, với sau này có được đòn bẩy nhiều hơn trong các thỏa thuận hợp tác này, tiếp tục Banaei. Báo cáo PWG dự tính rằng nhiều mối quan hệ này sẽ phải tuân theo Đạo luật Công ty Dịch vụ Ngân hàng. “Ngoài ra, các công ty phát hành Stablecoin phi ngân hàng này có thể áp dụng để trở thành các tổ chức lưu ký hoặc có được các tổ chức lưu ký, mặc dù các lựa chọn này có thể đắt tiền và chậm.”

Nhưng, liệu nó có ngăn cản khởi nghiệp tài chính và cản trở sự đổi mới – như một số người trong cộng đồng mật mã sợ hãi? Trong ngắn hạn, nó có thể sẽ cản trở sự đổi mới, đã trả lời Banaei, vì nó sẽ hạn chế hồ bơi của các công ty phát hành stablecoin tiềm năng cho các tổ chức lưu ký. “Về lâu dài, tuy nhiên, pháp luật sẽ khuyến khích sự đổi mới” bởi vì rõ ràng quy định “quy tắc của đường” sẽ loại bỏ các rủi ro quy định đã là trở ngại chính để áp dụng rộng rãi của stablecoins.

Điều này, đến lượt nó, có thể “khuyến khích việc áp dụng stablecoins trong một loạt các bối cảnh trên thị trường tài chính,” Banaei tiếp tục. Các chi phí cố định liên quan đến một tổ chức lưu ký phát hành một stablecoin là tương đối thấp, và điều này có thể “khuyến khích các tổ chức lưu ký cạnh tranh để cung cấp stablecoins và áp dụng hoặc tạo điều kiện cho việc sử dụng chúng” trong nhiều trường hợp khác nhau.

Một cửa ngõ vào thế giới crypto?

In an August blog, Chainalysis’ chief economist Philipp Gradwell wrote that “Stablecoins are vital for many institutional investors because they’re the fundamental gateway into the world of digital currency.” If that is the case, wouldn’t institutional investors and corporations prefer more market and regulatory certainty vis-a-vis stablecoins? That is, wouldn’t they arguably be supportive of the PWG’s recommendations?

Ở châu Âu, sự không chắc chắn về quy định là “không nghi ngờ gì cản trở họ [tức là, các nhà đầu tư tổ chức] từ việc giữ stablecoins, đầu tư vào tiền điện tử thông qua stablecoins và sử dụng stablecoins cho năng suất trong DEFI hoặc phát hành stablecoins mình,” Patrick Hansen, người đứng đầu chiến lược và tăng trưởng tại Unstoppable Finance, nói với Cointelegraph, thêm thêm:

“But, contrary to many retail investors, most institutions don’t buy cryptocurrencies through stablecoins anyway — but either with fiat money or through some form of crypto trust, certificate or derivative — and, in the future, probably more and more through ETFs.”

Sidharth Sogani, Giám đốc điều hành của công ty nghiên cứu mật mã CREBACO Global, thừa nhận không có fan hâm mộ của stablecoins, có xu hướng đồng ý. “Không ai muốn sở hữu một stablecoin cho đến khi và trừ khi cần thiết để đặt lợi nhuận. Ngoài ra, với nhiều cách để đầu tư ngay bây giờ, bao gồm ETF, vv, tôi nghĩ rằng mọi người đang giảm tiếp xúc với stablecoins”, ông nói với Cointelegraph.

“The chief benefit of the legislation recommended by the PWG Report is it would provide a path to enter the ‘gateway’ into new financial services and technology,” commented Banaei, adding: “The PWG Report presents one model of how to open this ‘gateway’ to new, more efficient and competitive ways of delivering financial services.”

Unlocking an opportunity

The report might have directed regulatory agencies like the Securities and Exchange Commission (SEC) or the Commodity Futures Trading Commission (CFTC) to open that “gateway” using their existing regulatory authority, added Banaei, but it didn’t. Instead, it recommended a longer but arguably more enduring path: congressional legislation. Banaei’s fear is that if legislation fails, then “the PWG Report will fail to spur regulators to implement the rules necessary to comprehensively address the risks detailed in the report” like illiquidity or failure to redeem or illicit finance problems and never realize “the opportunities unlocked by the widespread use of stablecoins.”

Báo cáo đã gặp sự chấp thuận từ một phổ khá rộng của người chơi có liên quan. Rohan Grey, trợ lý giáo sư tại Đại học Willamette College of Law, người đã giúp soạn thảo Đạo luật STABLEcoin – tức là luật stablecoin trước đó được giới thiệu tại Quốc hội – nói rằng các đề xuất nói chung là tích cực, giải thích thêm cho Cointelegraph:

“ Đây là tầm nhìn cơ bản đằng sau Đạo luật Stable mà chúng tôi giới thiệu vào cuối năm 2020. Đưa stablecoins vuông vắn trong phạm vi quản lý của quy định ngân hàng và dưới sự bảo hiểm tiền gửi sẽ rõ ràng tích cực đối với sự ổn định tài chính.”

Elsewhere, Michael Saylor, an ardent Bitcoinist, stated that the PWG report should be “required reading for anyone interested in bitcoin or crypto,” while Quantum Economics founder and crypto crusader Mati Greenspan wrote in his newsletter that the Treasury report is “insanely bullish for the entire crypto space, and we can already see prices reacting.”

Olya Veramchuk, director of Tax Solutions at Lukka, a crypto data and software provider, flagged the report’s view that stablecoin issuers should be restricted to be “insured depository institutions, which are subject to appropriate supervision and regulation,” a restriction that would essentially equalize “stablecoin issuers to traditional banks,” clarifying further for Cointelegraph:

“ Điều này chắc chắn sẽ làm tăng chi phí tuân thủ và có thể sẽ làm cho nó khó khăn hơn cho các công ty phát hành stablecoin để có lợi nhuận. Mặt khác, tuy nhiên, nhiều quy định hơn có thể làm tăng sự thoải mái của nhà đầu tư.”

Thế còn phần còn lại của thế giới thì sao?

Tất nhiên, giấy tờ Nhà Trắng áp dụng cho một thẩm quyền duy nhất: Hoa Kỳ. Đây là một thế giới tiếp tục đấu tranh để tìm ra sự cân bằng tối ưu giữa quy định và đổi mới cho ngành tiền điện tử và blockchain.

“The crypto regulatory space is getting increasingly heated, and not only in the U.S. but also in the rest of the world,” Firat Cengiz, senior lecturer in law at the University of Liverpool, told Cointelegraph previously, adding: “DeFi and stablecoins — rather than exchange or store-of-value coins such as BTC or ETH — will be the key target of emerging regulations.” For instance, drafts of European Union regulations “will ban interest on stablecoins.”

Eloisa Cadenas, CEO at CryptoFintech and co-founder of PXO Token, the first Mexican stablecoin, applauded the attempt to impose some regularity on the stablecoin market, telling Cointelegraph:

“The regulations being developed around stablecoins, specifically collateralized fiat, contrary to what one might think, are very necessary and fundamental since they will guarantee that there is a healthy monetary policy — without it, there is the possibility of systemic risk and liquidity risk.”

Others suggested, however, that the regulatory “cure” could be worse than the “disease” of regulatory uncertainty. In Europe, Hansen, formerly head of blockchain at Bitkom, an association of German companies operating in the digital economy, said that the stablecoin rules being discussed in the context of the EU’s Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) “will stifle European innovation in that sector.”

Issuers of so-called e-money tokens, for example, will have to get authorized as credit or e-money institutions and face very high compliance requirements. “I don’t expect many projects and startups in the EU to be willing to go through that expensive and lengthy authorization process in order to issue a euro-denominated stablecoin,” he told Cointelegraph.

Asked about the PWG’s proposals, Sogani, whose firm is based in Mumbai, India, agreed that legislation to regulate the stablecoin market is necessary. At present, many stablecoin issuers “may not be able to handle certain things like fiat liquidity,” so some capital requirements could be useful. Also, many issuer’s reserves “are not being audited systematically by recognized auditors.” For example, “USDT is now available on five-plus chains for transactions,” including ERC-20, BEP-20, Solana, Tron and BEP-2. “To audit on multiple chains” where funds are changing hands 24/7 is well nigh “impossible,” he suggested.

Holding stablecoins over fiat dollars?

Meanwhile, stablecoins continue to proliferate. Chainalysis’ data shows that in mid-March 2021, large investors began buying an increasing number of stablecoins and holding them for longer time periods than was previously the case. Gradwell wrote that since many are willing to significant wealth in stablecoins over fiat, “there’s an untapped market for any company that would start offering that. This is one reason why Facebook’s Diem coin caused so much excitement.”

But, stablecoins have also been dogged by controversy. It was suggested earlier this year that not every stablecoin is backed 1:1 by USD or U.S. Treasury bills, “with some holding a high percentage of riskier assets in their reserves,” i.e., other digital assets, commercial papers, corporate bonds, etc., Veramchuk told Cointelegraph, adding:

“There are no standards governing the reserve composition. That, combined with the regulatory uncertainty and the relative novelty of the asset class, results in the institutional investors behaving cautiously.”

Regulations will also have to account for differences among different types of stablecoins. “There needs to be a clear distinction between centrally issued stablecoins with a central reserve and, on the other side, decentralized and algorithmically generated stablecoins on top of open permissionless public blockchains,” said Hansen.

Grey, too, mentioned algorithmic, or hybrid, stablecoins that aren’t backed by fiat currencies or commodities — but rather rely on complex algorithms to keep their prices stable. “An outstanding question from the [PWG] report’s findings is what would happen to so-called ‘algorithmic’ stablecoins, which the report distinguishes from ‘fiat-backed’ stablecoins in ways I’m not sure are justifiable or helpful.”

“ Quy định cho stablecoins là rất cần thiết”

All in all, the arrival of the PWG report appeared to be greeted with some relief within the crypto community — at least the U.S. Treasury Department wasn’t proposing to outlaw stablecoins. The deposit insurance requirement didn’t appear to be insurmountable — at least no hue and cry has yet emerged — and innovation in the industry wouldn’t be throttled in any meaningful way because stablecoins really aren’t about innovation, others noted.

Related: Is ‘Bitcoin season’ real or a maximalist theory?

Many viewed that regulatory uncertainty is the real scourge here, and while the devil is in the details, as Grey observed, the government proposals weren’t seen as an unwelcome development on balance. People generally like to have someone overseeing the sausage-making process — even if they don’t want to watch sausage being made themselves. Cadenas added:

“Stablecoin projects like the one we are creating in Mexico are faced with various barriers including not knowing where or if they will be able to operate. In short, regulation for stablecoins is very necessary.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *