Volcanos, Bitcoin và kiều hối: Một lãnh chúa Tongan có kế hoạch bảo mật tài chính

189
SHARES
1.5k
VIEWS

Related articles

Một cựu thành viên của Quốc hội Tongan đứng sau một đề xuất đưa ra đấu thầu hợp pháp Bitcoin ( BTC) ở quốc gia Thái Bình Dương nhỏ bé của Tonga, theo bước chân của El Salvador. Đó là do một cuộc bỏ phiếu tại Quốc hội vào tháng Năm và các dấu hiệu ban đầu là đáng khích lệ.

Cuối cùng, Lord Fusitu’a nói với Cointelegraph rằng các kế hoạch đang chuyển động để sử dụng các cơ sở khai thác núi lửa do nhà nước điều hành để tạo ra sự giàu có ở Tonga.

Tonga có 21 núi lửa. “Điều đó có nghĩa là một ngọn núi lửa cho mỗi 5.000 người.” Ông sở hữu một ngọn núi lửa mình thông qua quyền đất cha truyền con nối của gia đình mình.

Các hoạt động khai thác Bitcoin được đề xuất sẽ sử dụng năng lượng địa nhiệt của núi lửa để tạo ra năng lượng.

“ Phải mất hai megawatt điện để phục vụ 5.000 người. Vì vậy, 40.000 megawatt sẽ phục vụ toàn bộ lưới điện quốc gia. Mỗi ngọn núi lửa tạo ra 95.000 megawatt mọi lúc để lại nhiều để phụ tùng,” Lord Fusitu’a nói.

“ Chúng tôi sẽ cung cấp cho mọi túp lều băm gia đình. Nhưng, đây chỉ là 20.000 đơn vị, vì chỉ có 20.000 gia đình.”

Ông gợi ý mỗi ngọn núi lửa có thể tạo ra 2.000 đô la Bitcoin mỗi ngày, để được “tặng” cho mỗi gia đình bởi chính phủ Tongan.

Đối với một hòn đảo 120.000 người, nền kinh tế có quy mô quan trọng và người bình thường có lợi rất nhiều.

Gia đình Bitcoin Hash túp lều:. Nguồn: Lord Fusitu’a

Tonga cần 26 triệu đô la để cáp để xây dựng hoạt động, nhưng Ngân hàng Thế giới cho biết Tonga không có tài sản thế chấp cho khoản tài trợ đó.

Tuy nhiên, Tonga đã cố gắng huy động tiền thông qua khoản tài trợ ít phát triển nhất của các quốc gia. Với ảnh hưởng của Chúa Fusitu’a trong chính trị địa phương – và thực tế ông tuyên bố là sở hữu một ngọn núi lửa mình – ông có thể chỉ cần kéo nó ra.

Lord Fusitu’a cũng tuyên bố đã đàm phán một đề nghị miễn phí của công nghệ khai thác mỏ, nhưng ông đã không tiết lộ các điều khoản của thỏa thuận. Các công ty Trung Quốc như Bitmain có nhiều thị phần trong không gian này. Cũng có thể các hoạt động khai thác người tị nạn từ lệnh cấm gần đây của Trung Quốc có thể được hướng đến Tonga. Hiện tại, đó vẫn là một bí ẩn.

“For a nation-state, the math doesn’t change. The optimal state is for a state to have its own mining.”

Liênquan: Tonga để sao chép dự luật của El Salvador làm cho đấu thầu hợp pháp Bitcoin, cựu MP nói

Chúa Fusitu’a là ai?

Từng là một luật sư trước khi ông là một chính trị gia, Chúa Fusitu’a là một thành viên của giới quý tộc Tongan.

Tonga là quốc gia duy nhất ở Nam Thái Bình Dương có chế độ quân chủ bản địa còn lại. Trong khi nó là một thành viên của Khối thịnh vượng chung, điều này đã được thực hiện như vậy bởi sự lựa chọn vào năm 1970. Tonga chưa bao giờ bị thuộc địa hóa, bất chấp áp lực từ các quốc gia đế quốc trong suốt lịch sử.

Lord Fusitu’a decided to step down as MP in November 2021 after recovering from operations for serious medical conditions and living in New Zealand for three years, especially with Tonga closing its borders due to COVID-19. However, his cousin has taken his seat in the Tonga Parliament, so according to Lord Fusitu’a, his domestic legislative agenda remains intact.

Hai trường hợp tử vong lâm sàng do chấn thương đã thông báo chương trình nghị sự đầy tham vọng của ông tại Tổ chức Quốc hội Toàn cầu chống tham nhũng, bao gồm luật chống tham nhũng và trao quyền giới và khí hậu change thay đổi policies chính sách.

Khi nói chuyện với Cointelegraph, và như phổ biến kể từ một loạt các ca phẫu thuật, anh ta không mặc áo và được bao phủ trong hình xăm (một từ Tongan bị hỏng bởi Thuyền trưởng Cook) mô tả một thiên niên kỷ lịch sử hình xăm của gia tộc của anh ta.

Lord Fusitu’a đã là một “anh chàng duy nhất Bitcoin” kể từ năm 2013, nhưng “đừng để bên ngoài đánh lừa bạn:” Anh ấy bắt đầu viết mã khi anh ta tám tuổi.

Đó là thời gian của anh bị mắc kẹt trong bệnh viện khi anh không thể nói hay nuốt và chỉ có thể đọc được khi anh tái khẳng định niềm đam mê của mình. Đọc lại mọi từ in về Bitcoin.

Lord Fusitu’a rất rõ ràng trong các vòng tròn Bitcoin trực tuyến, nơi ông sáp trữ tình về lý do tại sao đất nước của mình, vốn phụ thuộc rất nhiều vào thanh toán chuyển tiền, nên theo đuổi việc áp dụng Bitcoin.

Đó là số tiền ngon nhất từng nghĩ ra. Đó là sự kết hợp giữa sự khan hiếm kỹ thuật số và sổ cái phân tán phi tập trung. Tiền bình đẳng dân chủ nhất trên hành tinh. Nghe có vẻ là tiền bạc, tài sản nguyên sơ nhất từng nghĩ ra. Nó có một 200% đánh giá cao so với cùng kỳ năm trước. Là một kho lưu trữ giá trị, đó là tài sản chủ nợ đỉnh cao.

“ Nhưng, nếu bạn là một quốc gia phụ thuộc vào kiều hối như El Salvador hay Tonga, đó là cuộc sống thay đổi ngay lập tức. Đối với các nước siêu lạm phát tàn phá như Nigeria hoặc Venezuela, nơi bạn cần một chiếc xe cút kít tiền tệ để mua một ổ bánh mì […] nó có thể là một cơ chế sống sót cho bốn tỷ người nghèo,” ông nói.

Kế hoạch

Fusitu’a giải thích kế hoạch bốn phần của ông để thay đổi cách Tonga vận hành nền kinh tế của mình sang Cointelegraph.

Kế hoạch này bao gồm giáo dục tài chính cho người Tonga về thanh toán chuyển tiền Bitcoin, làm cho đấu thầu hợp pháp Bitcoin, thiết lập các hoạt động khai thác Bitcoin ở Tonga và tạo ra kho bạc quốc gia Tongan Bitcoin.

Một phần quan trọng của kế hoạch xoay quanh giáo dục tài khóa cho người Tonga mà nền kinh tế phụ thuộc nhiều nhất vào chuyển tiền.

Lord Fusitu’a says he is tired of families in the developing world losing so much of the badly needed income from middlemen when sending remittances home.

Theo Lord Fusitu’a ,

khoảng 40% nền kinh tế quốc gia Tongan được xây dựng dựa trên kiều hối được gửi về đất nước từ di aspora của nó gần 300.000 lao động nước ngoài, theo Lord Fusitu’a, họ gửi lại tiền cho dân số đảo khoảng 120,000. Vì hơn gấp đôi dân số sống ở di aspora Tongan, kiều hối là rất quan trọng đối với nền kinh tế quốc gia.

Ông tuyên bố rằng “GDP năm 2020 của Tonga là 510 triệu USD, 40% trong số đó chỉ hơn 200 triệu đô la. Vì vậy, 30% trong số đó, hoặc 60 triệu đô la, chỉ là phí cho Western Union.

Lord Fusitu’a argues that feeless Bitcoin transactions would provide a 30% uptick for everyone on remittances, as the Western Union charges villagers 30% commissions, though a calculator on Western Union’s site suggests a fee of nearly three Australian dollars for transferring a 100 Australian dollar transaction.

However, Lord Fusitu’a says that this does not account for the fact that:

“The $2.90 on $100 shown on the website does not show that there’s a minimum fee of around 10–25% on ALL remittances, depending on where you’re sending from that’s not shown on the website. When your average remittance from El Salvador or Tonga is $50–$100, that’s a lot of your remittance. It also doesn’t show that you’ll be charged the forex slippage for the purchase of Australian dollars, its conversion into Tongan pa’anga and purchase of the TOP.” 

Tonga has already begun the financial literacy and “how money works” education programs in 2021, and teams were sent out for community outreach. What does the “how money works” discussion look like? Simple:

“People understand the three hours of travel and the $20 return fare bus ticket. Waiting in line at a Western Union to pay the high remittance fees. The $70 dollars that is at the counter instead of the $100 they thought they would get. And then there’s the beggar’s tax, as beggars sit outside. Three hours each way back to the village, makes a nine-hour day, you come home tired, hungry and having lost remittance fees and bus fares just to get $40-50 of your original $100 wire transfer.”

Related: Crypto remittances see adoption, but volatility may be a deal breaker

Importantly, there’s a high rate of mobile-first internet adoption in Tonga.

“A cell phone with an internet connection can change lives immediately,” Lord Fusitu’a says. For the unbanked, “a cellphone and warm wallet is their first participation in any financial system ever.”

Non-Know Your Customer wallets like Moonwallet can help those that don’t have IDs. “It’s not about Bitcoin Bros, this is a viable mechanism for the billions of unbanked poor people globally. $200 billion of $700 billion lost in fees in annual remittances globally hurts the average family.”

Also, in 2005, Tongan instituted a consumption tax (GST) of 15%, rather than an income tax, which further penalizes the poor. If Bitcoin is adopted then more money in the pockets of average Tongans — and less for Western Union — will also benefit government coffers through the consumption tax.

Lord Fusitu’a also provides Bitcoin fundamentals talks weekly in the Tongan language.

The legal tender bill

Lord Fusitu’a looked to El Salvador’s bill for Bitcoin as legal tender before its release and seeks to pass “pretty much a carbon copy.”

Tonga’s bill has been ready to go since July 2021 and would make Bitcoin legal tender alongside Tonga’s currency, the paʻanga. 

Like article 7 of El Salvador’s controversial Bitcoin Law, the bill would make Bitcoin mandatory to accept if proffered.

The bill will be tabled at the next session of parliament in May 2022. To pass, it will require the approval of a parliamentary majority of at least 14 of the 26 members. 

Nine members of parliament are hereditary lords who “vote in a block” and supposedly “always” follow Fusitu’a’s lead as the only lawyer and barrister in parliament. Three other elected members have exposure to Bitcoin. Needing only two more of fourteen votes would seem to make a successful majority vote plausible.

Lord Fusitu’a expects there to be a natural uptick in remittances from the Tongan diaspora when and if the bill is passed into law. Bitcoin remittances back to Tonga have already seen an increase in 2021, he mentions.

It is pegged to five currencies keeping it artificially low to protect its exports of mainly produce, but this makes imports expensive. 

Related: El Salvador: How it started vs. how it went with the Bitcoin Law in 2021

Bitcoin National Treasuries

The final part of Lord Fusitu’a’s four-point Bitcoin plan is building Bitcoin’s national treasuries as a hedge against inflation. The lord’s thoughts on Bitcoin’s utility have informed this decision that is controversial in traditional economic policy.

“Emerging markets traditionally hold theirs in ‘melting at 5% per annum’ USD, ‘devaluing at 2-6% per annum’ gold and ’negative yielding since 2008’ U.S. bonds. We do this also. Had we moved our $700 million national treasuries into BTC in March 2020 they would have been worth $22.5 billion by February 2021.”

“With a 2020 GDP of $510 million, $22.5 billion is equivalent to 45 years of Tongan economic productivity earned in 11 months,” he says, adding, “When Nayib Bukele teases on Twitter that he’s ‘buying the dip,’ what he means is he’s moving his national treasuries from those three dead man’s assets into BTC with each purchase.”

Bukele has been criticized for his decisions, but part of this criticism stems from the nature of his governance. Lord Fusitu’a’s track record of participation in multinational groups suggests he is more amenable to working with international organizations to secure his country’s economic future.

What’s ahead?

But, if it’s so obvious, why don’t other countries follow his logic? “They see the logic but it takes the money from legacy finance,” Lord Fusitu’a says.

Another Pacific Island, Palau, is rolling out a stable coin on Ripple’s XRP. “Are they crazy? Their approach is more palatable because partnerships with XRP with Ripple include legacy finance rails.”

The international monetary policy risks are still there for Tonga. In October 2021, the Internal Monetary Fund released a report acknowledging that crypto ecosystems could replace official currencies in “unbanked” emerging economies unless regulators ensure financial stability. But, perhaps that showed that the IMF was paying attention to Tonga.

On both the legal tender and the Bitcoin mining plans, Lord Fusitu’a is optimistic. The “Bitcoin community likes seeing the underdog win.”

Like many in crypto land, Lord Fusitu’a is either a genius or a great showman. Or both.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *